Tuesday, January 15, 2013

Opinion about milk...

Bila cerita bab susu ini, macam-macam akan keluar...yang selalu saya dengar

1) "Susu ini elok, harga pun x mahal, dh berkurun dh guna.. anak-anak pun pandai"

2) "Susu yang ini, sangat menjimatkan duit kocek ko, 2 bulan x perlu beli susu ..."

3) Kandungan DHA susu ini sangat tinggi.. mmg bagus untuk perkembangan otak, ko tengok anak aku, dlm bab pembelajaran semua cepat tangkap...

dan sebagainya...itu pendapat masing-masing.. bagi saya, susu yang paling baik adalah SUSU IBU ( satu dunia x boleh nak lawan ciptaan ALLAH S.A, Subhanallah, sungguh hebat kuasa MU.... SELEPAS susu ibu adalah SUSU KAMBING dan selepas susu kambing adalah SUSU LEMBU.. bukan saya cakap ye, yang ini ada dalam Al-Quran.


"Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; iaitu susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya"
-maksud firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 66.


SUSU IBU > SUSU KAMBING > SUSU LEMBU.. Susu lembu duduk tempat ke-3, betapa hebatnya org-org Yahudi nak menyesatkan umat nabi  Muhammad s.a.w dengan mengiklankan susu formula yang di perbuat daripada susu lembu lebih bagus dari susu kambing. Itu mmg realiti, cuba tengok iklan di kaca televisyen asyik-asyik susu lembu ( x kira la susu formula ke, susu UHT ), mmg xde langsung iklan susu kambing ini. Klu dalam majalah keibubapaan, iklan susu kambing hanya 1 muka surat sahaja...selebihnya susu lembu...(klu x silap saya la)

Kenapa susu kambing di katakan susu yang terbaik...yang ini boleh google sendiri, yg ini nak share di sini..

Perbandingan Khasiat Susu Kambing dengan Susu Kerbau dan Lembu (gm/liter)
Comparison in gm/liter
VITAMIN
KAMBING
KERBAU
LEMBU
Vitamin A
2070
1669
1560
Vitamin D
23.7
tiada
tiada
Riboflavin
1.84
1.07
1.75
Nicotinic Acid
1.87
1.71
1.94
Choline
150
tiada
121
Inositol
210
tiada
110
Vitamin B1
0.0006
0.0043
0.0043


JADUAL KEGUNAAN VITAMIN

NAMA VITAMIN
KEGUNAAN VITAMIN
  KEKURANGAN VITAMIN
Vitamin A (Retinol)
Kekuatan gigi, tulang , tisu lembut, salutan mucus.
Memelihara kulit.
Penglihatan yang jelas & normal.
Untuk kesuburan kelahiran.
Untuk menolong ibu susuan.
Vitamin A mengatur sistem kekebalan (immune system) mencegah atau melawan jangkitan dengan membuat sel darah putih yang  menghapuskan bakteria dan virus merbahaya.
Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan lemah daya penglihatan pada waktu malam, rabun malam,. Lemah daya tahan badan dan ini akan lebih terdedah pada jangkitan. Kulit menjadi kering dan gatal, hilang selera makan. Tulang dan gigi menjadi lemah  - Osteoporosis
Vitamin D
Vitamin D menolong untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak. Ia mencegah otot dari menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan jantung. Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon, osteoarthritis, osteoporosis, dan hypocalcemia, dan ia meningkatkan sistem imuniti. 
Rickets, pada kanak-kanak ( cacat tulang, terutamanya tulang belakang, kaki dan tengkorak; tulang mudah patah; bengkak sendi; dan lemah otot). Osteomalacia pada orang dewasa – tulang menjadi lembut yang menyebabkan sakit terutama pada kaki pinggang, leher dan tulang dada mudah patah tulang kejang otot  pada tangan kaki dan tekak.
Riboflavin
Riboflavin  perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan antibodi,  pernafasan sel, dan tumbesaran. Ia melegakan keletihan mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan kataract.  Riboflavin juga memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut ; menghapuskan kelemumur dan menghindar dari keguguran rambut. Pengambilan riboflavin sangat penting ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini boleh merosakkan fetus yang sedang membesar sekalipun wanita tersebut tidak menunjukkan tanda-tanda.
Kekurangan  boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan.
Bibir merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
Lemah daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).  
Gatal kulit, pening , rambut gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
Lemah daya penghadaman, membantut tumbesaran,  dan lembap dalam tindakbalas mental
CholineCholine mengawal berat badan dan level cholesterol . Ia menyihatkan salutan cell and menghindar dari penyakit gall stones.  Ia juga memilihara system saraf, daya peringatan dan daya belajar.  Ia juga memperkuatkan daya pertahanan kita untuk melawan hepatitis dan AIDS.
Kekurangan nya akan membawa penyakit kepada hati (liver) dan menaikan level cholesterol kita, menaikan tekanan darah kita dan membawa kepada penyakit ginjal. 
Daya peringatan dan fungsi otak kita akan terjejas
InositolInositol memberi kesihatan kepada rambut, pertumbuhan rambut dan mengawal level estrogen dan menghindar dari bekak di buah dada.Kekurangan nya akan mengakibatkan penyakit eczema (penyakit kulit – gatal, berkudis) keguguran rambut, sembelit, penyakit mata dan menaik level cholesterol kita.
Vitamin B1Ia adalah amat berkhasiat untuk otak dan boleh melegakan tekanan jiwa dan mempertingkatkan daya ingatan dan day belajar.  Untuk Kanak Kanak ia adalah perlu untuk tumbesarah.  Ia juga melegakan sakit arthritis (penyakit sengal sengal – lenguh sendi), mata dan kemandulanKekurangan vitamin B1 boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan, hilang selera makan.
Kegelisahan, gangguan tidur.
Beriberi, iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit, bengkak buku lali dan kaki, kebas tangan dan kaki, kesakitan dan kegagalan jantung.
Sakit pada bahagian abdomen.
Sembelit
Gangguan mental atau emosi.


Itu baru jenis susu, belum lagi bentuk, seperti biasa susu boleh di bahagikan kepada 2 jenis bentuk iaitu cecair ( UHT) dan tepung ( formula). Saya lebih sukakan susu UHT ( yg nie mmg target saya untuk beri anak saya minum ) daripada susu formula.

Kenapa???

Sebelum menjawab persoalan tersebut, mari kita tengok cara pembuatan

SUSU UHT :

cara pembuatannya adalah melalui kaedah pemanasan yang cepat pada suhu yang sangat tinggi. susu segar diambil dari sumber haiwan (biasanya lembu), kemudian dipanaskan pada suhu 135-145 darjah celcius dalam masa 2-5 saat. tujuannya adalah untuk membunuh semua bakteria dan patogen penyebab penyakit. mengikut kajian, pemanasan menggunakan suhu tinggi tetapi dengan masa yang singkat lebih baik dari pemanasan dengan suhu sederhana tetapi dengan masa yang lama kerana pemanasan yang lama akan membunuh nilai gizi dalam susu tersebut. jadi, nilai gizi di dalam susu UHT masih hampir menyamai susu segar yang baru diperah dari haiwan terbabit.

SUSU FORMULA :

pembuatan susu tepung dimulakan pempasteuran, sama seperti susu UHT untuk membunuh bakteria. susu kemudiannya dipanaskan menggunakan plate heat exchanger (55 hingga 60 darjah celcius) untuk menurunkan tahap kelikatan sebelum dicampurkan dengan bahan-bahan lain(perisa, pengawet) yang dimahukan. kemudian, susu akan melalui proses homogenisasi untuk menyamakan ukuran globula lemak susu. akhirnya, susu akan melalui proses pemanasan sekali lagi menggunakan spray dryer pada suhu 70 hingga 80 darjah celcius. pada tahap inilah susu akan berubah dari bentuk cecair ke bentuk serbuk.

Oleh sebab itu, saya memilih susu UHT kerana

1 ) jumlah pengawet dalam susu tepung lebih banyak dari jumlah pengawet dalam susu kotak menyebabkan susu tepung tahan bertahun-tahun lebih lama (jika tidak dibuka) berbanding susu kotak yang jangka hayatnya lebih pendek.

2) proses pemanasan bersuhu tinggi dan dalam jangka masa yang singkat seperti yang dilalui oleh susu kotak lebih baik dari pemanasan dengan susu rendah tetapi jangka masa yang lama memandangkan pemanasan yang lama menyebabkan lebih banyak nutrien asal dalam susu yang mati semasa proses pemanasan tersebut.

3) mengikut kajian, berlaku kerosakan protein sebanyak 30% di dalam susu tepung melihat kepada banyaknya proses yang dilalui semasa penyediaannya.

Mesti ada yang berkata, susu UHT lebih mahal dari susu tepung, yg ini yang tak berapa pasti samada betul atau tidak kerana susu tepung pun ada yang terlalu mahal dan murah, dan kita telah mindset susu yang mahal adalah susu yang terbaik. Terbaik cane pun, bila susu tersebut melalui pemanasan yang tinggi segala nutrien akan hilang dan di ganti dengan bahan sintetik yang mana bukan mudah untuk badan kita menerimanya. Saya tetap berpegang susu segar tetap terbaik dari susu tepung.

Susu UHT hanya boleh di minum oleh bayi yang berusia 1 tahun keatas. Namun begitu, saya tetap berpegang pada prinsip, susu hanyalah pelengkap dan anak-anak masih boleh mendapat zat-zat untuk tumbuhbesaranya melalui pemakanan yang seimbang. Oleh itu, beri la peluang untuk anak-anak "merasa" pelbagai tekstur makanan.

p/s : sapa yang pernah minum susu kambing segar, rasanya cane ye??, nak ber "eksperimen" dengan anak sebelum membeli.

No comments:

Post a Comment