Friday, June 24, 2011

Pertanyaan...

Salam Jumaat...

Sejak dua menjak ini, pergerakkan baby makin lama makin "hebat", dh boleh merasa siku dan lutut baby. Alhamdulilah, ini menandakan baby dalam keadaan sihat dan aktif..Biasanya, ramai ibu mengandung mengalami siptom sakit belakang (paling kerap), kejang kaki, sakit pinggang dan sebagainya...

Saya pula, sakit belakang.. jarang-jarang dpt...Alhamdulilah, tp kerap tulang pinggul saya sakit?? Normal ke 2.. Oh ya, sejak ada tungku moden ini, makin kerap saya menggunakan untuk menuam pada bahagian yg sakit ...Soalan saya, bahaya ke klu saya menuam di kawasan tulang pinggul .. sbb bila saya tuam, mmg lega yang teramat sangat.. kadang-kadang sampai boleh lupa diri yang saya nie sedang mengandung... Adakah membahayakan kandungan saya ??

Harap-harap, kawan dapat membantu

11 comments:

  1. wani pon kerap sakit pinggang,tp sapu yoko-yoko je..tak taw jugak efek dia ape..huuhu

    ReplyDelete
  2. waniey : 2 la, takut jugak nie, sbb kita takut jugak... ada kes, kawan kita.. die g mengurut gunakan mesin urut kat shopping complex masa 2, kandungan dia dh matang (8 bln), doc scan baby dh x bergerak...kita takut effect mesin mengurut dengan menuam nie sama...

    asna : xpe, akak pown x taw.. tp mana taw ader kawan2 yg lain boleh tlg..

    ReplyDelete
  3. sama lah, tulang akk pun sakit kt area tu..tp xtuam, letak losyen panas je...

    ReplyDelete
  4. mcm yun mmg xberani nk letak tungku kat bahagian pinggul,sbb orng tua2 ckp muka baby dekat dgn pinggul..better wani letak minyak je..takut tungku tu panas sgt..

    ReplyDelete
  5. mcm emy sakit dari pnggang smpaila ke punggung..kdg2 tu rasa mcm punggung krem pon ada..tp tk brani nk sapu pelik2..juz letak mnyk n urut2 sket je..

    ReplyDelete
  6. tp juz 4 sharing kan..ibu2 mngndung tidak dibenarkan sama sekali mnggunakan mesin letrik tu..doktor panel husband yg bgtaw..dia kta voltan tu tinggi utk baby..so yg mesin urut letrik tu elakkan ye..

    ReplyDelete
  7. Yun : oooo,cam 2 ye.. takut jugak bila yun ckp, muka baby dh dkt ngan tulang pinggul...tp x pe ke letak minyak panas.. sbb minyakkan meresap dlm kulit?? ader effect x??

    Ellisya : boleh urut ke kat kawasan pinggul, wani bila dgr kes kawan x berani nk urut.., cram 2 mmg ada sampai 1 tahap nk jalan pown susah sbb terbongkok2

    ReplyDelete
  8. yun xpernah letak dekat dgn perut,letak pinggang ke punggung je..belakang mmg xletak sgt.. =)

    ReplyDelete
  9. wanie...kalau my mom, my MIL, mmg x bg usik langsung bhagian pinggul ke, blakang ke,perut ke...mmg kalo lenguh, baring letak bantal or tahan je la..huhu

    ReplyDelete
  10. kak harz : wani pown risau jugak nie.. tp Alhamdulilah, baby masih lagi bergerak.... org tua banyak pengalaman tul x?

    ReplyDelete