Monday, July 8, 2013

Salam Ramadhan.......

Syukur, Alhamdulilah masih lagi diberi peluang untuk menyambut bulan yang mulia, Ramadhan Al-Mubarak pada tahun ini. Seperti tahun-tahun sebelumnya, mudah-mudahan tahun ini di permudahan untuk melakukan amal kebajikan. Azam tahun ini, mahu menunaikan solat tarawih di masjid bersama budak kecik...InsyaAllah, kalau diizinkanNYA. Sejujurnya, ini merupakan kali pertama saya membawa Danial ke masjid, bukan untuk menunjuk tetapi sebaliknya untuk membiasakan diri ke masjid dengan anak kecik. Mungkin bagi orang, terlalu awal membawa budak kecik ke masjid, tp bg saya merentung buloh biar dari rebungnya dan selagi tidak menganggu jemaah lain beribadat, InsyaALLAH saya akan bawa Danial ke masjid pada hari seterusnya.
Andai kata tahun ini x berjaya bertarawih di masjid, tahun depan ada lagi..

InsyALLAH, saya akan menukarkan Danial dari taska harian ( yg sekarang ini ) ke Tadika Ehsan ( tp bg umur Danial ini di kira sebagai Taska). Saya menukar atas dasar pendidikan.. saya mahukan perkataan pertama yg di kenali oleh Danial adalah Alif, Ba , Ta... bukannya A,B C..... Saya tidak mampu untuk mengajar anak saya kerana saya tiada kebolehan atau lebih tepat lagi saya tiada bakat untuk mengajar anak saya... klu setakat bercerita, kenalkan huruf , berwarna masih boleh lagi, tp klu dah masuk bab hafalan surah lazim, saya x mampu .. kenapa?, bila melibat hukum dalam bacaan baiklah diserahkan kepada yg pakar, lebih afdal.. 

Saya juga ingin memohon maaf jika terkasar bahasa, tersilap kata, mengganggu emosi dan sebagainya. Mari kita mulakan Ramadhan tahun ini dengan hati yang tenang, bersih dan suci murni....


 p/s : Mlm esok dh 1 ramadhan, jom pakat-pakat g solat tarawih di masjid..

Tuesday, July 2, 2013

Tunaikan apa yang di katakan....

Merujuk kepada tajuk akhbar hari ini, "Guru Kahwin Boleh Pindah Ikut Suami"

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan bersedia mengkaji semula pertukaran guru-guru yang sudah berkahwin atas faktor kemanusiaan.

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mary Yap Kain Ching, memberitahu Dewan Rakyat semalam, adalah tidak sesuai bagi pasangan suami isteri, terutama yang baru berkahwin dipisahkan atas kekangan tugas.

“Bagi saya sebagai pendidik yang ada pengalaman sebagai seorang pengetua, sekiranya ada guru yang minta tukar atas sebab mereka berkahwin, saya beri sokongan penuh,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Hasbulah Osman (BN-Gerik) yang bertanya mengenai permohonan pertukaran guru yang sudah berkahwin.

“Ini atas dasar kemanusiaan... tidak sesuai atau tidak baik untuk suami isteri dipisahkan,” katanya. BH


Harap-harap apa yang di perkatakan akan di tunaikan, mungkin ini berita gembira bagi mereka yg PJJ seperti saya.