Thursday, September 30, 2010

Pemborong, Penjual dan Pembeli...........

Alkisah.......

Pemborong, penjual dan pembeli, yang mana paling untung dan mana yang paling rugi........, mungkin ada yang berfikir, pembeli yang rugi sbb asyik kena tipu dengan penjual.., jual dengan harga tinggi semata-mata nk untung, klu di tanya kenapa, penjual akan ckp "harga minyak dh naik"... yup, kemungkinan adalah benar... Bagi diri saya plak, yg paling rugi adalah penjual, sbb klu barang yang di jual tidak menepati kehendak pelanggan iaitu pembeli, pusingan modal tidak akan berjalan........ Tak kisah la, apa jua pendapat anda, tp kunci utama, tiada seorang manusia di dunia nie mahukan kerugian semua nk untung, sbb itu la ader yang sanggup ,menjadi parasit semata-mata nk kaut keuntungan seorang diri....

Cerita saya pulak....

Sekolah saya akan mengadakan Majlis Malam Amal, malam untuk menambah dana dalam tabung PIBG untuk kegunaan pelajar sekolah kami juga. Tujuannya majlis ini di adakan adalah untuk menambah pendapatan PIBG bagi menceriakan kawasan sekolah, pembelian komputer baru untuk kegunaan pelajar sekolah.

Masalah saya plak, saya bukan la seorang penjual..., dan saya tidak tahu bagaimana untuk menjual tiket malam tersebut kepada orang ramai..........dan ada yang menayakan kepada saya dimana dan bila, bila saya menyatakan tarikh dan tempat tersebut .....erm, ramai yg mengatakan "x pe la"... terbukti saya bukan la penjual yang hebat tp pembeli yg hebat...

Skrang, saya amat risau.. kerana tarikh due date akan tiba x lama lagi.....anyone help me, PLZ

Sunday, September 26, 2010

Saya, ketam dan kemalangan jalan raya........

Angin apa yang melanda diri saya dan mak saya....., teringin sangat nk makan seafood.., mungkin masa puasa, x sempat nk g makan seafood...(kat KL klu ckp nk g makan kat luar, kul 4 petang dh keluar dari rumah klu tidak.........bersusun la keta dan terpaksa la berbuka puasa dalam keta..(cukop la terkena sekali semasa saya hendak pulang ke KT.... lepas dari kejadian tu... mmg x berbuka puasa kat luar dh... buka kat rumah jer.....). Disebabkan keinginan untuk makan seafood meningkat.. maka dengan petang jumaat , lebih kurang pukul 5.00 ptg kami ke KLANG...

Bunyi seperti mencari nahas..., ya mmg mencari nahas pown, kerana pada waktu tersebut warga kota semua pulang ke rumah masing..., tapi sebab nk mkn jugak, redah je la... tersangkut di Jalan Fedral dekat 3 jam..., nk masuk Kesas highwany. tersangkut lebih kurang 1 jam..., (cam nk balik KG pulak rasa sbb kete bersusun dan tidak bergerak langsung...). Akhir kami tiba di Klang lebih kurang kul 9.00 malam... Sampai sahaja restoran, agak sedih kerana apa yang di hajati telah habis, order la yang mana ader...

Kami order Ketam goreng berempah, udang goreng tepung, ikan bakar dan kangkung goreng belacan, mmg makan dengan berselera disebabkan oleh pemandangan yang sangat menarik, angin sepoi bahasa......mmg best sgt2...Selesai makan kami pulang ke KL





Jam masa itu menunjukkan pukul 11.30 mlm.., kebiasaan jalan-jalan di sekitar KL sudah tidak sesak... tapi jangkaan saya meleset..., sgt sesak.. lebih teruk daripada saya hendak ke Klang, langsung tidak bergerak (di sekitar jalan parlimen)....., mula-mula saya ingat biasa la malam minggu orang ramai hendak ke KLCC.. makan angin, tp sangkaan saya meleset... kemalangan jalan raya melibatkan 3 buah kenderaan.., Avanza, Saga dan Wira..., mmg sangat dahysat dan sgt mengerikan...

Keta Saga remuk sampai dah xder rupa kereta, keta Wira terputus dua..., manakala kete Avanza remuk pada bahagian hadapan......,Darah.., x payah cakap, boleh di katakan sepanjang tempat kemalangan ada sahaja tompokkan darah yang besar......

Monday, September 20, 2010

Monday blues.............

2 minggu cuti meninggalkan alam berkerja...., sememangnya satu perkara yang tersangat indah..., x perlu berpikir apa yg perlu di selesaikan, atau menyemakkan meja dengan pelbagai kertas atau buku........,what a heaven feeling......, bila nk start balik kerja..., liat betul... yup, sangat liat dan mengalami siptom-siptom MONDAY BLUES...........

Minggu masuk 3/4 semester...., tinggal lagi 1/4 lagi yang perlu di habiskan..., cepat sungguh masa berlalu... pejam celik pejam celik..., tak lama masuk 2011......sudah makin tua rupanyer saya nie..., 1/4 semester nie......., erm boleh di katakan saya cepat menjadi pelupa kerana terlalu banyak kerja yang perlu di selesaikan dengan kadar segera....Trial exam SPM menjadi pertaruhan saya kerana ini merupakan kali pertama saya mengajar kelas peperiksaan...

Beban??...., memang tidak boleh di nafikan.., terlalu banyak bebanan saya perlu saya pikul.., kerana memikul satu tugas yang amat mencabar.., menentukan masa depan anak didik saya....Segala ilmu telah saya curah kan dari tips menjawab sampai la tips nk score lulus.. ( teringin nk target A tapi kemampuan anak didik saya tidak sampai di tahap tersebut....)

Harapan yang sgt tinggi..., biar semua lulus dalam Trial Exam SPM


Raya, Pantai dan Saya.............

Raya pada tahun nie agak berlainan dari tahun sebelumnyer....., tahun nie saya beraya sebagai seorang anak kepada kedua ibubapa saya, sebagai seorang isteri dan juga sebagai seorang menantu.... ( banyak bidang saya terjun....), tapi tahun adalah tahun yang paling manis bagi diri saya.. kerana pada tahun nie, hari lahir saya jatuh pada hari raya yang pertama....(happy birthday.. always smile n keep up a good spirit...)

Pepatah melayu ada mengatakan "masuk mulut harimau, mengaung..., masuk mulut kambing , mengebek......". Begitu la keadaan saya ketika di rumah mertua saya..., semua keluarga ader peraturan masing-masing, so kena pandai-pandai bawa diri.., alhamdulilah, mertua saya mmg sporting habis..., mungkin di sebabkan pengalaman hidup yang banyak ( saya paling suka bila ayah mertua saya bercerita tentang pengalaman hidupnya....banyak point saya boleh ambik untuk di gunakan dalam P&P selain daripada pengalaman hidup kedua ibubapa saya..... nk hidup kena gunakan peluang yang sedia ada... heheheh).

Pagi raya...

Awal juga saya bangun untuk mempelajari cara pembuatan NASI MINYAK. Pada mulanyer bila saya terdengar "NASI MINYAK" saya ingat NASI pengantin makan semasa kenduri... huhuhuhuh, klu NASI pengantin mmg agak leceh kerana terlalu beraneka lauk pauh harus sediakan , tapi alih-alih NASI MINYAK yang saya pelajari adalah nasi minyak yang biasa sahaja... lebih kurang seperti NASI BERLAUK di KELANTAN...yang membeza NASI MINYAK di TERENGGANU dan NASI BERLAUK di KELANTAN adalah nasinyer..., di TERENGGANU, nasi nyer agak berlemak.., di KELANTAN pula nasi putih.., lauk nyer adalah gulai ayam..... Klu nk suh saya buat.., erm... ntah la jadi atau tidak sbb bukan saya yang membuat nyer tapi melihat dan menolong ibu mertua saya buat....

Selepas membuat NASI MINYAK, saya bersiap untuk menunaikan SOLAT SUNAT HARI RAYA di MASJID TERAPUNG.... Pada mulanya, saya agak pelik, kenapa la suami saya bising bila saya tidak bersiap lagi.. padahal awal lagi (7 pagi)..., rupa-rupanyer, MASJID TERAPUNG menjadi tumpuan org ramai kerana kemudahan parking.., klu lewat, xder tempat langsung untuk solat.. ( bila dh tengok dengan mata sendiri... no wonder my husband bising di pagi hari...). Selepas solat..., babak yang di nantikan oleh semua orang, tak kira yang muda mahupun yang tua, isteri dan suami....babak bermaafan dan menziarahi sanak saudara...

My husband family, are big but not bigger compare to mine.., lebih kurang dalam 1 hari dh habis beraya. Petang tu jugak saya mendengar sejarah bagaimana PANTAI BATU BUROK MENDAPAT NAMA........well, learning is every where....


Raya ke-2

Rumah terbuka di rumah mertua saya..., menu utama NASI DAGANG dan SATAY. Terus terang saya katakan saya mmg tak pandai langsung masak nasi dagang , klu takat makan mmg saya sgt teror..... hahahhaha. So saya ambik peluang ke-emasan untuk mempelajari teknik membuat nasi dagang. Bagi saya proses penyediaan NASI adalah lebih rumit daripada pembuatan Gulai Ikan. Beras yang perlu digunakan bukan sebarang beras, tp beras khas (lupe nama beras 2...), proses pengukusan, dan macam-macam proses... (klu nk suh saya buat sendiri... mungkin tidak sbb saya tak yakin dengan proses pembuatan NASI..., klu Gulai Ikan , saya boleh uat tp klu nk 100% seperti mertua saya.. mmg x jadi, mungkin 50% kot.. ). Pengalaman membuat NASI DAGANG adalah satu pengalaman yang sgt manis....mungkin first time uat, so a bit exited...

Petang 2, kami beramai-ramai berkelah di pantai landak... kenapa dapat nama pantai landak... (saya sendiri lupe nk bertanya kepada SIL....)

Raya ke-3

Memulakan perjalanan untuk beraya di KELANTAN (my hometown turns). Well, soalan cepu mas bila org tanya kepada saya, kg kat mana kat Kelantan..., mmg agak sukar saya nk jawab sbb di seluruh pelosok bumi kelantan, ader sahaja saudara mara....Since, rumah di kelantan dlm proses pembinaan, so kami tinggal di rumah mak saudara saya..., well, B agak terperanjat apabila melawat saudara mara saya, pasti ader sahaja buah tangan untuk B... ( saya pown x taw kenapa tp mmg dh adat di kelantan).

Raya ke-4

Memulakan perjalanan ke KT tapi singgah sebentar di Besut.., rumah terbuka SIL.., mee kari..(sewdap tp agak pedas....). Malam, ambik angin malam di sekitar pantai.

Raya ke -6

Berangkat pulang ke KL..........

Overall, Alhamdulillah , raya pada tahun nie, merupakan pengalaman yg sangat indah..., bertuah mendapat ibu dan ayah mertua yg memahami diri ini, yg baru sahaja belajar untuk menerima perubahan yang ketara dlm hidup...




sesi bermaafan......

Saya di rumah mertua...............

Tuesday, September 7, 2010

Aktiviti pada hari ini...........

Sepatutnya pada hari ini, kuar g date ngan kema..., tp apa leh uat tetiba ader hal yg lagi penting...., seriously... semlm tido lewat sgt2, ntah pukul bepa pown saya x pasti.., yg pasti saya agak keletihan.. serious letih sgt2...

Semalam merupakan aktiviti mandi kan si OREN dan mengemas bilik..., nk tinggal bilik agak lama, so kena bagi bilik kemas, teratur dan cute.. supaya bila balik KL xder la serabut sgt..., terus boleh rehat.... hhuhuhu, kan best klu ader alat yg sekelip mata boleh uat bilik menjadi bersih dan kemas (berangan la... sampai bila-bila xder alat 2.., berangan itu indah hahahahah)

Esok pagi saya akan pulang ke KT....., baju x abis pack lagi ( well, klu ikut hati nk bawak jer satu almari senang x perlu nk pilih-pilih baju untuk di simpan dlm beg.... hahahahah), kain cadar x tukar lagi... erm, bila nk uat nie..., td baru sahaja berjaya menukarkan langsir dan basuh langsir...., comel la sikit bilik 2..., mood nk raya.. ahhahahah

erm.. masih lagi kepenatan, tp kena siapkan kerja-kerja mengemas sebelum nk menguruskan hal penting........

Monday, September 6, 2010

Sunday, September 5, 2010

Yippy... it's holiday........

Yippy... yippy.., its holiday..., totally love it so much...... since cuti dh abis. ( suatu penyiksaan.. ) tp bila bab cuti sekolah nie.., happy sgt2..., yes, leh rehat puas-puas b4 start working.. hehehhe ( leh caya ker.., percaya la..). Cuti raya tahun nie..., best.. sgt best.. 2 minggu..... nasib baik saya guru SMK bukan SK.., tp x kisah yg penting cuti daripada langsung x dapat cuti..., masa nie la, saya nk membuat or more accurate nk membina satu kenangan ... well, first beraya sebagai seorang isteri...........

Ok, kebiasaannya raya yang pertama sambut sebagai suami dan isteri, si suami akan beralah untuk beraya di rumah isteri... ini di sebabkan si isteri tidak biasa lagi dengan situasi di rumah mertua.....( itu la yg saya sering dgr.. ntah betul atau x, susah nk cakap..), Tahun ini, saya beraya di rumah mertua saya di KT..., mesti orang akan ckp, "kuat sungguh semangat saya.. tak nagis ke nanti ".... susah saya nk ckp, sbb bila saya dengar tazkirah ramadhan dan takbir yg di baca oleh ustaz di sekolah saya... huhuhu sebak sgt2... Kenapa saya tidak beraya bersama keluarga saya...

1) Keluarga saya adalah keluarga perantau.., nama sahaja KG di KELANTAN, tp kami tidak mempunyai rumah di sana..., InsyaALLAH tahun depan baru siap rumah kami di KG.

2) Tahun nie, abah nk beraya di KL dulu.. ini disebabkan kakak abah balik dari menunaikan rukun Islam yang terakhir. Mungkin raya ke-2 baru abah balik KG di KELANTAN.

3) B plak tinggal di KEMAMAN.., jarak KL- KEMAMAN dan KEMAMAN- KT lebih kurang sama, beside B x biasa raya di KL.. (raya di KL bukan la sesuatu yg hangat di pasaran okeh.., nk g KLCC penuh dengan PATI.., balik terperap di rumah)

4) Saya plak sukakan suasana KG.. sbb lain beraya di KL dan KG..,

So, saya mengambil keputusan untuk beraya di KT.. Bagi saya raya di mana-mana sama sahaja, cuma suasana sahaja yang berbeza, tp yg penting boleh beraya di samping insan yg tersayang....
Guru-guru senior di sekolah, suka mengusik saya... cakap itu la nie la... siap suh mencari petua lagi ??? (ader petua ke ??, bukankah yang paling penting kena taw bawa diri di tempat orang ????)So, korang ader petua cane nk beraya di rumah mertua ???.

Wednesday, September 1, 2010

Happy friendship day.........

Thn nie tak sama dengan tahun sebelum nyer.....

Thn lepas, kami bertiga, kema, wawa n saya menyambut hari persahabatan... tahun ini hanya saya dan kema sahaja.., well, people are busy with their life..., we can't force them, but wht we can do, remember them always....

Thn nie, our friendship day jatuh pada bulan Ramadhan yg mulia... as appetizer, berbuka dengan 2 donut from BIG APPLE.. then solat baru la makan laksa di LAKSA SHAKE.., anyway, we talking a lot, n I miss our oldies ... love u guys so much... meeting u guys is the best thing happen in my life...

Always love u guys, remember me always..., thn depan cane ye ???