Monday, August 30, 2010

First time berpuasa di rumah mertua....

Dhulo ........

Bila tinggal berjauhan dengan org yang paling di kasihi...., perasaan rindu boleh lagi di kawal...., telefon menjadi teman yg paling setia....

Skrang .......

Bila tinggal berjauhan dengan org yang paling di kasihi....., perasaan rindu susah di kawal, kadang air mata menjadi teman yang paling setia..., telefon tidak memainkan peranan yg penting, tetapi cuti dan tiket bas menjadi bahan yg paling penting.......... Secara jujur, saya x suka bila berjauhan dengan B.

Setiap 2 minggu, baru saya boleh berjumpe dengan B..., agak sukar bagi kami untuk berjumpe disebabkan cuti yang berlainan..., Pantai barat kecuali KEDAH cuti pada hari SABTU DAN AHAD..., Pantai timo cuti pada hari JUMAAT DAN SABTU...... Alhamdulilah, 27/8 selangor mengambil cuti sempena Nuzul Al-Quran.., saya ambik kesempatan untuk menghala ke KT.. (hidup kena adil .... baru la aman..). Ini la juga, kali pertama saya menaiki bas ke KT selepas 9 tahun meninggal dunia pelajar yg merantau

Saya bertolak dari Hentian Putra, pada 26/8 pukul 10 mlm..., mmg agak jakun saya .. sbb saya tak biasa dengan suasana yg bersesak....tp ini merupakan pengalaman yg berharga bagi diri saya..sepanjang perjalanan ke KT..., saya langsung tak tido.., x taw kenapa mungkin saya tak biasa lagi......, leh katakan sepanjang perjalanan saya asyik berkhayalan sahaja... huhuhuhu. Saya tiba di hentian bus KT tepat pada pukul 5 pagi..., meriah jugak stesen bus KT nie..., penuh dengan taxi...

Sampai sahaja di rumah mertua, bersalaman, saya bersahur (makan nasi goreng....), kemudian tunggu azan subuh dan solat.. kemudian tido (bila berpijak di rumah mertua, ya Allah, terus mengantuk.. mungkin disebabkan tidak tido semalaman......). Nk tido malu jugak, sbb nie baru kali kedua saya menjejakkan kaki di rumah mertua..... disebabkan mata dan badan saya memerlukan rehat yg mencukupi, saya mintak izin untuk ke bilik dan tido ..... niat mmg nk tido, tp x leh tido langsung..., bangun mandi terus ke ruang utama dan berborak2.....

Ptg 2, saya dan B ke bazar Ramadhan di dataran SYAHBANDAR.. (xtaw nama apa tempat 2.., yg saya dpt tangkap... SYAHBANDAR.. hahahahhahah.... Ramadhan tahun nie, 2 kali saja saya ke PARAM..., ini masuk kali ke 3 saya ke PARAM..., well, di sini saya memulakan pencarian saya, kuih muih yg pelik-pelik, yg mmg susah nk jumpe di KL..., since I read post by kak harz bout pulut panggang dengan inti sambal ikan if i not mistaken..., so apa lagi terus beli untuk mencuba..... kak harz, you are really good to introduce me with traditional food in Terengganu, tumb ups for pulut panggang....., serious sedap sgt2..., klu KL inti kat dlm letak kelapa ( mmg x minat ), kat KT .. so yummy.., lagi banyak inti ikan lagi sedap......

Aktivi pada sebelah mlm..., kami ke kasut you .. ( first time dgr.., kasut you ini cane..., nk imagine pown susah...klu di KL, we have a store like vincci, bata n so on....) but in KT branded shoes are in ONE STORES.. which call KASUT YOU....since I'm totally crazy bout shoes..., dok lama2 dlm kedai ini pown x pe...., bagi saya lagi senang nk membeli klu semua jenis brand dlm satu store....x penat n lagi banyak pilihan.., klu KL kena pusing-pusing nk cari sepasang kasut.....
(leh kata mlm 2 window shopping... nk beli tapi x jadi sbb kena beratur panjang... suka bila ramai org....)

28/8/2010..

Aktiviti pagi nie, kami terjah ke kedai atas stesen bus....., kedai atas stesen bus are divided into 4 categories, first selling goods (jeans, shirt n so on), second jewelery mostly silver.., third art of fashion a.k.a kedai jahit, lastly wedding items...... saya suka part kedai jahit , coz saya mmg x reti menjahit, so dh taw kat mana nk hantar kain untuk di jahit but saya x taw kedai mana yg jahitannya sangat cantik... erm.., for wedding items..., sgt lawa but the price are much cheaper compare to other store.., tp saiz untuk org cute2 seperti saya mmg xder.... Then we headed to Pasar Payang..., just window shopping ..........

Menu ptg nie, Nasi Ayam.. special made by MIL...., saya hanya menolong apa yg patut sbb saya tak pandai untuk memasak nasi ayam.... Tepat pada pukul 9.00 malam, kami bertolak ke Kemaman........., yup, tomorrow is sunday, so B have to work...

29/8/2010

Well, B g kerja saya plak dok menelaah buku sambil mencari idea yg menarik di internet.., bosan 2 ader la jugak tp nk uat cane.., terima je la...Ptg 2, kami berbuka di luar... selepas sembahyang B memperkenalkan saya dengan Pekan Kemaman.... Tak kenal maka x cinta....tul x??. Tepat pada pukul 12.00 malam saya pulang ke KL... ( sewdih mmg sewdih cuma kali ini berjaya menahan ari mata.....). Saya tiba di Hentian Putra pada pukul 5.30 pagi..., sampai di rumah bersiap sedia untuk ke Sekolah.., btw I have to take 2 dose of PARACETAMOL just to make sure that I sleep.... klu x mkn , mmg x tido la saya...

Pagi 2 di sekolah, saya mmg sudah jadi zombi..., ngatuk sgt2...

Thursday, August 26, 2010

Rezeki ku murah di bulan yg mulia nie............

Alhamdulilah syukur ke hadrat Ilahi.., rezeki pada bulan ini di murahkan......, x mau citer panjang-panjang..., layan pic nie....
















Wednesday, August 25, 2010

Alhamdulilah...., rezeki pada bulan ramadhan nie amat murah..., bersyukur sangat atas kurnia yang telah di berikan...

Semalam.... hari yg paling best..., berjumpe dengan kawan lama mak ....(more specified she is my mom childhood friend n best friend.....). Mak ajak kawan mak untuk berbuka puasa di rumah..., well, saya pown mmg dh lama x jumpe dengan kawan mak.. agak seronok bila berbuka puasa ramai-ramai.., mmg agak kecoh la semalam..

Masakan semalam sgt la simple ..., just tolong mak uat

1) ikan bawal masak kicap
2) gulai udang
3)sayur campur goreng

kuih-muih n air soya beli je kat PARAM. After cook, tetiba my mum get a phone call that invite our family to berbuka puasa..., alhamdulilah, rezeki dimurahkan.... Selepas berbuka, solat dan sebagainyer.., bermula cerita zaman muda mak saya......, I love to hear an old story....

Moden atau terlebih moden............

Salam ramadhan yg mulia nie........

Entry kali ini tiada mengena dengan sesiapa, klu terkena juga, harap maaf ye...., ini hanyala sekadar pendapat saya sahaja. Bila bukak paper..., rata-rata isu semasa yg sering kita dengarkan adalah isu pembuangan bayi atau isu bapa mengamuk sampai terjadi kes bunuh........ Semalam jugak, saya mendapat email dari seorang teman yg agak baik dengan saya, menceritakan keadaan para belia di negara ini yang terlalu mengagungkan budaya barat sehingga menyebabkan terlalu banyak masalah sosial, terutamanya pergaulan bebas ( yg boleh di lihat di bazar-bazar larut malam) sehingga boleh menyebabkan masalah-masalah yg tidak di ingini...

Kadang-kadang, saya sendiri terpikir... dimana silapnya sehingga remaja sekarang hilang pertimbangan... saya juga dulo seorang remaja, tp saya tak pernah atau terpikir hendak melakukan perkara-perkara yg boleh mendatangkan aib kepada diri saya sendiri. Bila di soal, rata-rata mengatakan tiada kebebasan dalam hidup, pengaruh kawan dan sebagainya. Dunia semakin maju, tetapi pemikiran muda-mudi zaman ini terlalu kolot sehingga tidak dapat membezakan yang mana yg baik dan mana yg buruk.... ( saya lebih rela berpikiran kolot... tidak la terlalu kolot daripada berfikiran terlalu terbuka ....)

Mungkin zaman saya zaman pemikiran yang kolot sehingga tidak boleh diterima di zaman yang serba moden ini, namun saya amat berterima kasih dengan cara didikan dan pendidikan yg saya terima menyebabkan saya boleh berbangga dengan diri saya..., wang ringgit bukan la ukuran yg tertinggi, tetapi bagaiman cara menbawa diri di zaman yg serba moden yg terlalu banyak cabaran. Kadang-kadang saya yg terfikir, sekiranya zaman sekarang terlalu banyak masalah sosial yang kadang-kadang membuatkan saya sakit kepala untuk memikirkan penyelesaian kepada masalah tersebut, bagaimana pula dengan 10 tahun yang akan datang ?????

Kadang-kadang saya terfikir, saya adalah seorang pendidik, yg memberi pelajaran dan mendidikan anak bangsa supaya menjadi insan yang berguna, adakah saya akan tertewas dalam usaha murni saya untuk menjadikan anak bangsa saya sebagai insan yg berguna lataran dengan pemikiran yang terlalu moden muda mudi zaman sekarang dan pada zaman yg akan datang ?????. Itu la persoalan yg sering saya fikirkan............

(p/s : dimana ader kemahuan di situ ada jalan..................)

Monday, August 23, 2010



video

PIC from OP..

Yeay..., akhirnyer, dh siap dh gambo dari OP, but ader lagi 1 album yang akan di siapkan selepas hari raya.. happy sgt2..., gambo nanti upload..., hehehhe

(p/s ; saya sendiri x tengok habis lagi)

Aktiviti hujung minggu........

Huhuhuhuh... sarang lelabah sudah banyak....., xpe2.., mulakan kerja-kerja pembersihan...minggu lepas merupakan minggu yg paling.. paling.. paling... ( x taw nk kata apa happy, boleh katakan jugak.., minggu sedih ader la jugak..), so senang citer minggu perasaan bercampur baur.. wokeh x.. ahhaha.

19/8/2010....

Pagi nie, senyuman mmg terlalu manis, susah nk lekang dari bibir.. (ecah-ecah.. ayat puitis hahahha)..Seriously, this day is the day I waited for so so so long....., penantian yg akan berakhir.. B akan datang ke KL.. huhuhuhu, seronok sgt2.. ( almost 2 week, saya x jumpe ngan B..., rindu mmg rindu.. tp bila leh jumpe, terlalu excited sgt2.. hahahhaha). Hari itu jugak, dapur di rumah tidak berasap, sbb mak dpt jemputan berbuka puasa di SABAK, TAMAN MELATI. Rezeki kami sekeluarga ..

Part yg paling menyedihkan semasa berbuka puasa..,B dh sampai di Hentian PUTRA, saya baru nk berbuka puasa.., nasib baik la, B jenis memahami, so saya berbuka dulu ngan fam, B berbuka kat Hentian PUTRA. Tempat yg sepatutnya, di reserve untuk kami sekeluarga, telah di beri kepada orang lain..., ayah dh mula nk marah..., 2 baru sahaja tempat.. belum lagi masuk ngan makanan... makanan di SABAK nie, jenis BUFFET..., tp BUFFET yg x pernah refill dengan makanan..., klu abis, abis cam 2 jer..., saya x taw la definis BUFFET jenis apa yg di pakai di SABAK nie.., akibatnyer.., saya dan adik perempuan saya, hanya berbuka dengan minum air nescafe sahaja.... Kami ambil keputusan untuk sembahyang dan terus perjalanan untuk ke Hentian PUTRA. Sampai jer Hentian PUTRA, ambik B terus ke restoren..., akhirnyer, jumpe jugak juadah yg sesuai untuk mengisi perut....

Sebelum tido, my mum talk to sahur outside.. nk g KG BARU, mkn nasi lemak..., tp me n B x mau bersahur di luar, sbb he coming here to spent his time with his wife.., n this is the time for me to be a good wife.. ( cita-cita mmg besar, tp berjaya ke saya nk bangun awal pagi untuk sediakan juadah bersahur). Sebelum masauk tido, awal-awal lagi saya tanya kat B , sahur nk mkn apa, hehehe nasib mmg menyebelahi saya, B just nk mkn ringan-ringan sahaja... selamat, no nasi-nasi di pagi hari).

Pagi 2, jam 4.30 pagi saya dh sedar dari tido, basuh muka, sediakan roti canai, goreng nugget n chicken wing, n a glass of milo..., simple jer time bersahur nie..... Tepat pada pukul 6.45 pagi, salam ngan B terus ke sekolah... ( first time g kerja leh salam ngan B, terharu sgt2..)

20/8/2010
Balik jer dari kerja, terus hantar B g masjid.., napa B x mau drive, pertama, B x taw jalan-jalan di kawasan rumah saya, nk g masjid pown B x taw jalan.., second, kete saya jenis auto, kete B jenis manual.. mmg banyak jurang..., x pe la, yg penting menunai solat 2 adalah penting, after solat, saya pick up B g pasar untuk membeli barang basah untuk memasak juadah berbuka puasa..

Saya bukan pakar memasak just masak biasa-biasa sahaja, saya masak :
1) ikan siakap masak stim
2) kari ayam
3) singang ikan dengan bendi
4)sayur kailan goreng ikan masin

Alhamdulilah, no comment from B and my fam.., 2 yg paling penting.... Past mkn, solat .. kami ke rumah kak B di cheras...

21/8/2010

Mungkin di sebabkan x pernah bermain embun di waktu malam, keesokkannya, saya di serang deman.. adei, dh la kerja, tp nk uat cane, mmg x sihat.. suara x der langsung.., badan pown panas..., leh kata sepanjang pagi saya tido je.., best bila sakit ader org jaga n ambik berat nie..., ( nk deman lagi sekali la, tp bila B ader la... hahahahahah). Bila dh sembuh kebah sikit, B bawak saya ke klinik..., pastu g cari barang untuk B bawak balik ke KEMAMAN. Petang 2, kami berbuka di luar.., entah apa petanda, kereta oren saya, terlibat ngan kemalangan.. nasib baik sikit jer..., x pela benda dh nk jadi nk uat cane, terima je la.

Selepas berbuka..., sayu sungguh hati nie..., hantar B balik ke Hentian PUTRA, bila cuti x sama, mmg agak susah nk spent time together..., erm.., leh kata, saya menangis kali ke bepa entah, saya sendiri dh lupe...., sewdih sgt sbb separuh jiwa saya terbang di bumi KEMAMAN... Entah bila boleh duduk sekali, saya pown x taw...

Wednesday, August 18, 2010

Majlis berbuka puasa....

Yeay..., akhirnyer dh pecah rekod..., berbuka di luar.... hheheheheh, suke2..suke2.., nampak sangat saya hendak melarikan diri dari tugas memasak.....saya tidak melarikan diri daripada tugas memasak (tipu la klu xder.. ader la jugak bila terlampau penat.. hahahahahha).

Kenapa saya kata pecah rekod..

Tahun lepas, boleh di katakan sehari-hari kami sekeluarga berbuka puasa di luar.....(minggu pertama ramadhan sahaja masak dan berbuka di rumah.., masuk jer minggu kedua dan seterusnya.... terus dapur tidak berasap, kerana memenuhi undangan berbuka puasa di luar...). Mesti ader yg berkata "U must be somebody , sampai hari-hari boleh berbuka puasa di luar"...walhalnya.., "We're no body, just a simple person will a low life"... mungkin kerana keiklasan bekerja ... amin, rezeki di murahkan sepanjang tahun lepas..

Tahun ini, di sebabkan mak nk bersara dari kerja masak-memasak nie, saya yg kena memasak di dapur untuk menyediakan juadah berbuka puasa... masak simple2 jer.., yg penting dapur berasap.. ( igtkan tahun nie full time berbuka di rumah....., alih-alih berbuka jugak di luar). Semalam saya, adik dan mak memenuhi undang berbuka puasa di HOTEL NIKKO, KL. Ayah dan adik saya lagi seorang nk berbuka di rumah.... klu x pergi kata sombong.., nk jaga air muka pihak penganjur kami bertiga pergi la...

Alhamdulilah, rezeki pada tahun nie di murahkan .. amin

p/s : x sempat nk bergambo.., sbb terlalu khuyuk makan ais cream.. hehehehhe

Monday, August 16, 2010

Puasa = DIET...

Salam..

Sejak dua menjak nie, agak jarang saya meng"update"kan blog tercinta.. bukan apa, tiada idea untuk di curahkan... huhuhuhu.(bulan puasa nie, menjadi saya seperti seekor kucing..., time kerja, kerja.. time rehat, rehat.....). Sudah seminggu umat Islam berpuasa....., erm soalan cepu emas "Adakah berat anda bertambah atau berkurangan??????". Bagi yg berjaya menurunkan berat badan, tahniah di ucapkan...

Saya perasaan tentang sesuatu perkara..., napa berat badan saya naik ???.....( nk kata tinggal serumah dengan B x jugak....), Serious pening kepala bila memikirkan...., well, saya bukan la orang yg kurus..., (manusia mana yg tidak teringinkan menjadi kurus ala-ala super model.., saya pown teringin jugak, cuma saya bukan la golongan yg cepat mengalami perubahan berat badan ...) hurm, risau sgt2.....mungkin ini adalah penangan bila tinggal bersama dengan fam.. btw, this year I have to cook...., mak saya nk bersara dari masuk ke dapur.., so tugas memasak di serahkan 100% kepada saya... (saya bukan pakar memasak..., tp saya masak berdasarkan arahan dari mak saya... sebagai persediaan apabila keluar dari rumah nanti.....)

Berbalik kepada cerita.., well, thn lepas saya kurangkan berat badan 5 kg.... tinggal dengan family jugak..., kenapa tahun nie, 0.5 kg pown xnk turun...,risau ok, sbb baju raya dh siap jahit..., klu x muat... hadei..., menanggis la saya di pagi raya...... Kawan-kawan kata saya dh kurus.. tp kenapa jarum pada penimbang tidak menunjukkan sebarang perubahan..... , sgt risau.., tersangat la risau...

erm , bila la nk kurang 0.1 KG nie..., ader petua yg boleh di kongsi bersama????

Thursday, August 12, 2010

Ramadhan = Happy + Sebak.....

Salam....

Tahun ini, merupakan kali pertama saya menyambut Ramadhan sebagai seorang isteri....(kak ally, kak talha, asna, shalin, kak harz , kak huda, yanie dan ramai la , klu nk di listkan mmg x ter'list"..). Before this, celeb ramadhan dengan gelaran CIK sekarang sudah bertukar status kepada PUAN..., perbezaan mmg terlalu banyak beza... (tak reti nk citer hanya org yg mengalaminya memahami apa yang saya rasakan...)

Well, tahun nie agak sebak sikit menyambut ramadhan.., sbb saya berjauhan dengan org tercinta.. Hubby kerja di bumi kemaman, manakala saya di bumi selangor...... Bila dengar atau tengok org yg dh kahwin sambut bulan Ramadhan bersama-sama dengan insan yg tercinta.... terasa sewdih n sebak bila saya berjauhan dengan B.. (Nie la yg di namakan dugaan....). Well, life has to go on......

Sebelum kahwin..., saya mmg jenis x bersahur .. (tipu la klu saya cakap saya x pernah bangun sahur...saya bangun cuma ambik syarat sahaja..., sbb saya x boleh mkn berat pada waktu pagi..). Bagi saya bersahur dengan air suam atau susu bersama dengan kurma sudah memadai...(nampak sgt saya nie mmg jenis liat nk bangun sahur....hahahah). .Terus terang saya katakan, family saya mmg jenis sahur jarang ambik makanan berat (dulu my parents mmg sahur ambik nasi.. sejak kebelakangan ini.. sahur minum air milo n makan roti atau ambil bijirin dh cukop...) Agak mudah bagi saya untuk mengatur perjalanan sahur keluarga saya...Tahun nie, saya kena pratiskan diri saya untuk bangun bersahur kerana B jenis bangun sahur dan WAJIB ambik MAKANAN BERAT... ( hhohohohooh... kena bersiap sedia untuk memasak di awal pagi...).

Pernah jugak parents saya risaukan saya, kerana takut abg long x cukop makan sbb kak long jenis x bangun pagi.....Kita tunggu dan lihat.... (kena kunci jam loceng 3 buah nie, untuk memudahkan saya bangun pagi.....)

P/s : Minggu depan baru jumpe dengan B..... kita tengok la cane..

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramdhan al-mubarak...


Sekejap sahaja masa berlalu..., dh masuk bulan yg mulia, iaitu bulan RAMADHAN ..., sempena dengan bulan yg mulia ini.., saya ingin mengucapkan salam ke maafan sekira nya saya ader melakukan kesilapan.. semoga dengan rahmat dan rezeki yang di kurniakan pada bulan di berkatiNYA.. amin

Selamat berpuasa .....

Saturday, August 7, 2010

Test or Exam...............

Erm.., nak tanya.."Apakah yang anda akan buat jika anda di rumah mertua anda ?"...jawapan bagi persoalan nie macam-macam.. leh bagi kepada beberapa kategori... (klu nk ckp saya sendiri pown x taw berapa banyak kategori...)

Alkisah nyer...., majlis perkahwinan di pantai barat tidak sama seperti di pantai timur.. (di pantai barat, aktiviti gotong-royong agak susah kita nk tengok, kebanyakkan majlis di pantai barat menggunakan 100% perkhidmatan catering...). Di pantai timur...., aktiviti gotong-royong masih berjalan tapi tidak semua tempat mengadakan aktiviti gotong royong... bergantung kepada faktor masa dan tempat. Semasa majlis kesyukuran di sebelah terengganu, aktivi gotong royong ini masih di jalankan... (seronok boleh tengok aktiviti, lebih-lebih saya yg sememangnya di besarkan di Bandar..). Selepas majlis kesyukuran bermula la aktiviti gotong-royong membasuh periuk belanga dan sebagainya...

Biasa la, aktiviti mengenakan pengantin baru memang perkara yang tidak boleh di elakkan.., tp yg best nyer.. saya boleh berkenalan rapat dengan , kak ipar n abb ipar, sanak saudara, sepupu, jiran tetangga .... suke sgt2 (btw, my husband anak ke -6 dari 8 org adik beradik...)...... Oh, lupe... abg ipar saya, suka sgt pergi memancing..., semasa aktiviti bergotong-royong, abg ipar saya tiada kerana memancing di laut dalam..., keesokkan baru balik....

Keesokkannya.....

Entah mengapa saya rasa x sedap hati.., nk kata rindu dengan mak n ayah saya.., A little bit miss my mom n my dad..., tp saya mmg rasa x sedap hati sepanjang pagi itu....., macam biasa la, nama pown menantu..., celik je dari tido terus melakukan benda-benda yang patut.., pagi tu, saya terus jerang air.. (tekak saya dahagakan air panas..), kebetulan kak ipar saya , kak na ada di dapur, saya, kak zai n kak na, sama bertungkus lumus menyediakan sarapan pagi..., tp yg menjadi chef pagi tu, kak na.... (kami x pakar lagi ye bab masak-masak nie... hehehehe). Seleoas bersarapan, B ajak saya untuk ke bandar KT..., untuk menyelesaikan urusan-urusan B.., ikut je la, alang-alang nk kenal jugak bandar KT nie cane....

Selepas menyelesaikan urusan B, kami pulang ke rumah..., entah kenapa hati saya bedebar-debar.. (erm ada apa sampai berdebar-debar nie...), bila saya ke dapur saya nampak 5 ekor ikan besar-besar, klu tak silap saya 2 ekor ikan siakap dan 3 ekor ikan kerapu....., no wonder my heart was pounding this morning..., yes, I have to taking a cooking test........ Saya bila dengar bab masak saya ader masalah ..., bukan saya x boleh memasak.., cuma saya tak taw nk masak apa dengan menggunakan ikan tersebut.. (sbb kat rumah saya akan tanya family saya "NAK MKN APA" baru la saya boleh masak).., saya tanya kak ipar saya, kak ya nk uat apa, kak ya uat ikan masak tiga rasa.....

Ujian saya bermula dengan mengiyang ikan..., alhamdulilah saya, berjaya mengiyang ikan tersebut... (terima kasih kepada abah yg selalu paksa siang ikan.....). Part nk siang ikan.., mmg agak terketar-ketar tangan saya, sebab semua org tgk saya..., I have to pretending that no one watching me.. but I can't, my MIL and SIL were looking at me..., malu wei, bila org tengok ite uat kerja nie...

Bab memasak nie, tetiba plak lidah saya kebas.., saya kehilangan deria untuk merasa... Oh, no what a disaster moments....., apa lagi, terus meminta pertolongan dari abg ipar untuk merasa...... (saya sendiri x taw cane rasa ikan itu, sbb bila saya tengok muka ang ipar saya dh lain...., takut..takut). Alhamdulilah, semasa sesi makan-makan (makan mlm beramai).., ikan yg saya masak habis di makan.., (makna nyer xder masalah la).., cuma B x puas hati sbb kuah tiga rasa ikan sikit sahaja...

Friday, August 6, 2010

Majlis bertandang.....

Lama jugak x bukak n update blog nie......,erm hampir bersawang.. (klu betul-betul ader sawang huhuhuhu.. mesti agak penat untuk melakukan kerja-kerja pembersihan... hehehehhe). Sambung citer....majlis bertandang di Terenggganu diadakan pada 31/7/2010.... dua minggu selepas majlis resepsi di KL....

Pada mula nyer, mmg saya berhajat untuk mengambil cuti pada hari jumaat (30/7/2010).. tp x jadi sbb.. saya DAH XDER CUTI... huhuhuhuhu, nasib baik la, perjalanan ke KT hanya 6 jam (lebih kurang cam 2 la.. sbb klu balik KB 8 jam perjalanan.....). Selepas waktu persekolahan.., selepas lambai sekolah.. saya pulang ke rumah..., part nie sedih sikit, sbb adik beradik saya tidak dapat ke KT.. sbb masing-masing ader CLASS...., so hanya parents saya, saya n sepupu saya sahaja yg akan ke KT.. (a bit sad...)kami merancang hendak bertolak ke KT selepasa solat Jumaat.. (hanya merancang.. tp kami bertolak ke KT selepas kul 5 ptg....hehehehehhe...

Perjalanan kami ke KT di sambut dengan hujan renyai-renyai kemudian hujan selebat-lebatnyer..., btw I'n the one who driving the car..., dh la jalan tu saya tak biasa lagi... frist time la jugak.... dari Gombak ke Bentong.. perjalanan lancar sahaja... NO ACCIDENT.., but starting Bentong to Jabul..., mmg ader masalah besar.. sbb hujan makin lama makin lebat.., penglihatan saya terbatas....., saya bawak cam biasa sahaja......, the road were fulled with water... so dangerous.., so I just drove the car as usual.., entah napa tetiba nk pasang lampu hazard.., rupanyer.... JUST A FEW METERS IN FRONT OF OUR CAR THERE WAS AN ACCIDENT....., klu saya x pasang lampu hazard konfem org akan langgar belakang kete saya... huhuhuhu

Well, If i not mistaken, the unfortunate car that crash in the accident was Proton WAJA. Saya tak taw , bepa kali kete tu berpusing or terbalik or apa -apa la yg berlaku semasa kemalangan.. but seriously, the car were damn crash.., dh xnampak bentuk kete dh..., selepas melalui saat yg mengerikan ... kelajuan kete yang di pandu oleh saya adalah 60 KM/H... (x pernah lagi saya bawak kete dengan kelajuan yg konsistan....) huhuhuhu.... bila kete perlahan, kete yg memotong laju, saya rasa cam kete saya tertolak ke tepi bahu jalan.. bahaya sgt2...

Yg penting keselamatan diri dan keluarga saya terjamin.., tak kisah la, sampai lambat sgt..., kami berhenti menunaikan suruhan wajib di perhentian Lancang... selepas berhenti seketika, kami meneruskan perjalanan ke KT..., alhamdulilah, lebih kurang kul 9 mlm kami menyusul masuk ke Cherating.... Masuk sahaja ke Cherating, my dad want to drove, with gladly saya bagi ayah bawak kete.. boleh la tido.., niat nk tido tapi x boleh tido jugak.. sbb terlalu banyak lori minyak yang memotong kete yang di pandu oleh ayah....(perjalanan ke KT banyak lori minyak, perjalanan ke KB banyak lori balak, cuma jalan nk ke KT tidak berbukit.. tp ke KB banyak bukit... )

Kami tiba di KT tepat pada pukul 11.45 mlm, check in chalet .. ( x hingat la nama chalet tu.. tp chalet tu bawah jambatan yg menghala ke Chendering...). After check in.., perut kami mengeluarkan bunyi meminta makanan.....(cam biasa la, hubby call tanya kat mana n uat apa...). Selepas makan.., kemas segala barang n iron tudung n so on..., lebih kurang kul 2.30 pagi baru nk tido.....

31/7/2010

Seriously, I can't have a good nap..., mmg x leh tido langsung...pusing kanan.. pusing kiri.. x boleh jugak..., bangun punya la awal, kul 5.00 pagi....(saya mmg x berani nk bangun walaupown dh sedar.. sbb bukan sendiri... takut...). Tepat kul 6.00 pagi baru la berani nk bersiap-siap... . Dapat la msg... kena bersiap sebelum kul 9.45 pagi sbb nk g makeup....., to tell truth, sgt-sgt mengantuk.. sbb x cukop tido. Lebih kurang kul 10.00 kami sampai di tempat makeup.., masa tu my partner (SIL) tgk makeup.., so saya dok belek-belek baju dulo..,after my SIL, my turn plak.., masa my SIL makeup, tukang makeup 2...(kak ma), x banyak bercakap..,maybe a professional makeup mmg jenis diam kot.. (saya mmg x leh suasana senyap, maybe dh terbiasa dengan suasa bising... well, nama pown cikgu sekolah...), sampai jer turn saya.., dari suasana senyap jadi bising.. hahahah (mmg jenis banyak mulut kot saya nie....).

After makeup, I dont why am I feeling that I feel so anxiety and nervous...berdebar-debar....mungkin cani kot, bila my husband nk menjawab ijab dan kabul...seriously, sejuk badan nie ooiii..., x taw kenapa..., but after all, everything just going according to plan.. Alhamdulilah...





Bersama dengan kak ma...