Monday, November 30, 2009

Untuk renungan

cerita ni sedih betul......berjurai 2 air mata jatuh, bercampur sebak.....xsanggup saya rasanya utk habiskan cerita ini...

jd, samalh kita renungkan... .!!insaf2 lh...takut kalau2 peristiwa ini akan terjadi pd diri sendiri..... .......!!


Bacalah utk dijadikan pedoman dan iktibar.


Kisah benar utk dijadikan renungan terutama bg lelaki. Setiap yg Allah swt kurniakan tak kira sempurna atau tidak pada pandangan mata kita, ia adalah anugerah, amanah yg tak terhingga nilainya. Isteri dan anak utk disayang sampai bila2, bukan utk dibuang bila dah "tak berguna"..


Ini cerita pasal rakan baik saya. Wife dia kena barah buah dada....dia dah mula cari spare tayar, dapat lak student ipta..muda lagi. wife dia kena buang sebelah buah dada...kawan saya ni dah geli utk bersama dengan wife nya.Bln 12 tahun lepas kawan saya kawin dengan 2nd wife dia yg baru umur 21 tahun....


Masa cuti thaipusam hari tu, kawan saya bawa wife no.2 tinggal dengan wife no.1 dan yg paling kejam...wife no.1 kena keluar dari bilik master bedroom..untuk kasi laluan kat wife no.2...kejam kejam .Saya sampai sekarang tak boleh terima perbuatan kawan baik saya tu yg halau wife no.1 keluar bilik, walaupun tindakan dia kawin tu..saya tak kisah sangat...tapi jauh di sudut hati saya...memang terasa kejam...sebab wife dia masih sakit dan tak terfikir ke dia pengorbanan wife no.1 jaga dia dulu dan 4 orang anaknya.


Masa thaipusam tu, saya sempat lah cakap dgn dia kat luar rumah, coz kawan saya tu jiran sebelah rumah- we all sama2 beli rumah masa bujang.Saya cakap sampai hati dia buat camtu kat wife no.1, kawan saya marah saya balik, hal rumahtangga dia, saya jgn campur..dah kena camtu....saya malas lah nak bertekak...


Saya ada gak suruh dia asingkan dua dua isteri...dia tak nak...dia kata payah dia nak berulang alik. lantaklah... ..biar tuhan je balas diatas perbuatan kejamnya ke atas wife no.1. Kawan saya tu sebaya gan saya umur 35 tahun, wife no.1 kawan saya tu
umur 39 tahun. Tua dari kawan saya tu. Masa kawan saya belajar dulu...memula dia dengan wife no.1 sebagai kakak dan adik angkat....wife dia dah kerja
sebagai operator kilang...so wife no.1 tu banyak support study kawan saya tu...lepas tu dah jodoh dia orang kawin..

Mungkin sebab perbezaan umur yg perempuan lebih tua, menyebabkan kawan saya berubah arah.. tak tahu lah saya nak cakap... tapi yg buat saya bengang...ade ke...kawan saya tu....selalu pujuk saya sampai lah ni supaya jadi cam dia...cari no.2... tak sampai hati saya nak duakan isteri tersayang saya tu. Saya memula tak tahu gak yg kawan saya tu , bawa wife no.2 dia tinggal sama ngan wife no. 1 masa thaipusam..tapi bila saya dengar kecoh dari rumah sebelah...saya jengoklah... saya nampak kawan saya tengah campak baju2 wife no.1 dari balconi....wife saya sampai nangis bila tengok peristiwa
tu...

Kat bawah...saya tengok...anak2 dia yg 4 org tu dgn maid...menangis2 pungut baju mak dia...kawan saya menjerit2 dari atas balconi..cakap... "kau org cakap gan mama kau...kalau nak papa jaga sampai mampus...jgn lawan cakap papa..." Tak boleh saya bayangkan macam mana perasaan anak2 dia bila dengar papa dia cakap camtu...anak anak no.1&2 perempuan, 3 & 4 lelaki. saya rasa tujuan utama dia halau wife no.1 dan bagi laluan kat wife no. 2 ialah sebab ada jacuzzi dalam bilik utama tu...so...seronokla h dia berendam & mandi sama2 gan wife no.2 dalam jacuzzi tu. saya ingat lagi..saya dengan kawan saya tu...sama2 pi pilih jacuzzi dan pasang kat bilik masing2 dulu...


Aruah baru je meninggal dunia pada hari sabtu 25/1/03...sedangkan suaminya - rakan baik saya tiada di malaysia kerana honeymoon dengan wife no.2 ke France. Rakan saya sudah berlepas pada malam 24/1/03 lagi. Apabila saya balik rumah setelah menghantar rakan baik saya ke airport changi, Maid aruah call mengatakan yg aruah mengalami sesak nafas...saya kelam kabut ke rumah sebelah..utk bawa aruah ke hospital...sebelum aruah pergi kehospital.. .dgn kepayahan aruah mencium dua anak kembarnya(no.3,4) yg berusia 3 tahun yg sedang tidur. aruah juga berpesan kepada 2 anak perempuan ( no 1 dan 2) yg berusia 6 dan 5 tahun supaya menjaga adik-adiknya. Mungkin aruah dah tahu yg dia akan pergi


Hanya saya dan maid aruah sahaja yg menghantar aruah ke hospital. wife saya menunggu di rumah rakan saya. beberapa kali masa dalam perjalanan aruah berpesan kat saya supaya tolong tengok2 kan anaknya...Saya masa tu hanya menginggalkan pesanan sms kat rakan saya yg isteri sakit kerana rakan saya masih dalam penerbangan. saya juga sempat menelefon abg aruah yg berada di Kluang supaya datang segera .aruah hanya mempunyai dua beradik sahaja, mak& ayah aruah sudah tiada.


Masa kat hospital, aruah sempat berpesan dengan doktor, jgn lakukan rawatan yg teruk2 kerana dia dah nak pergi...memang sedih masa tu. dah puas saya menangis dua/3 hari ni.Masa abg aruah sampai dari kluang ke hospital...aruah masih dalam bilik
rawatan....abg aruah terlampau geram bila tahu, adik iparnya pergi melancong. Masa tu aruah dah koma dan tak lama lepas tu, aruah pergi dengan tenang. dan abg aruah yg membuat keputusan agar jenazah aruah segera di kebumikan tanpa menunggu kepulangan suaminya.


Saya dengan abg aruah yg sibuk menguruskan urusan utk mengeluarkan jenazah.Banyak perkara saya pelajari, seperti mendapatkan pengesahan kematian oleh doktor, lepas tu kena buat laporan kematian di balai polis, dan balai polis mengeluarkan sijil kematian dan permit pengebumian , kemudian dengan sijil kematian dan permit pengebumian, kami terpaksa ke hospital utk pengeluaran jenazah dan juga urusan2 lain.


Alhamdulilah utk urusan pengembumian jenazah,jawatankuas a masjid telah banyak membantu saya. semua urusan pengebumian seperti pembelian peralatan, mengali dsbnya diuruskan oleh jawatankuasa masjid. satu malam saya dan abg aruah tidak tidur.Dalam pukul 10 lebih 25/1/03 pagi barulah jenazah aruah dapat di bawa kerumahnya dan selepas zuhur jenazah aruah selamat di kebumikan. Suami aruah hanya menelefon semasa jenazah aruah di bawa pulang ke rumah dan saya memberikan jaminan bahawa semua urusan akan saya selesaikan dan supaya rakan saya tu meneruskan percutian, dalam kepala saya masa tu tak de fikir utk marahkan rakan saya tu, hanya yg terlintas utk selesaikan urusan pengebumian sahaja.


Masa jenazah dirumah anak2 aruah yg no.1 dan 2 dah tahu ibunya sudah tiada, tapi yg kembar tu..sibuk tanya kenapa mama tidur kena tutup..sedih sgt saya. saya hanya berupaya memeluk dua kembar tu supaya senyap...tapi airmata saya meleleh juga.saya kenal aruah masa saya form 4 di mrsm, masa tu saya saya dan rakansaya sama2 belajar di mrsm. Masa form 4 lah rakan saya menjadi yatim piatu kerana bapanya meninggal dan aruah yg selalu menjadi perangsang kepada rakan saya tu. Lepas spm, we all dapat tawaran ke USA. setiap bulan rakan saya tu mendapat kiriman wang dari aruah kak zai tidak kurang dari $100 USD.


Masa pengebumian saya antara yg menyambut jenazah dari dalam lubang kubur utk diturunkan ke liang lahad. saya memegang bahagian kepala jenazah, dan saya merasakan bahawa aruah sedang menenung saya, sedih masa tu. Masa urusan pengebumian tu, anak2 aruah yg kembar hanya memandang sahaja.Tetapi bila tanah di kambus, barulah yg kembar tu menangis, tapi dipujuk oleh wife saya.


Suami aruah akan kembali pada hari rabu 29/1/03. dan sehingga hari ni, setiap malam ke empat2 anak aruah tidur bersama sama saya...mereka rindukan aruah mama mereka, dan juga papa mereka. Boleh dikatakan budak2 tu selalu je mengigau bila tidur panggil mama...mama. ..mama... dan saya terpaksa memujuk dgn mengatakan.. .senyap2 sayang...papa ada...dan saya berharap agar allah..berikan hidayah kat rakan saya tu...supaya dia sedar akan kekejaman dia dan ALFATIHAH lah kiriman kita semua yg masih bernafas dibumi ini untuk arwah kak zai...


Wanita yg baik adalah wanita yg tak kan sanggup melihat wanita lain dihina macam ni..(diambil dari sebuah laman web, penulis asal tidak dinyatakan.. bg mereka yg dah bace, fikir2kan isi tersirat dalam kisah ni..)

(petikan di ambil dr email saya sendiri......renungan la)

Thursday, November 26, 2009

"Hatiku rasa gembira,
Tak taw nk kata apa,
Senyum sahaja,
Kerana hati gumbira"

Huhhuhuhuhuhu, gembira sungguh hati, entah x taw nk kata apa lg, erm, x lama lagi nk hujung bln 11, bln 12 akan menjelma..., cam x percaya jer, tp percaya la.....Esok, merupakan hari kebesaran umat islam, Salam Aidil Adha, di ucapkan kepada rakan yang mengenali diri nie.

Tahun nie, secara rasmi nyer pertama kali beraya di KL without love one's, jgn igt pakwe n makwe nyer, pe klas... my mom n my dad lol...., kan dh bagitaw my parents kat Tanah Haram. Semalam kol, br je sampai di Padang Arafah, Alhamdulilah, syukur ke hadrat Nyer, my parents selamat sampai di sana, InsyaAllah, dengan keizinan Nyer, 17 disember selamat sampai di Malaysia.

Erm, menu untuk pagi raya, erm maybe just Gulai Ayam je kot, uat banyak2 takut membazir jer, sbb dlm umah nie hanya 2 orang sahaja yg mkn nasi, yang lain x sgt, just nk mkn yg simple jer.......

Akhir kata, terima la kad ucapan yang x seberapa nie..............

:

Wednesday, November 25, 2009

*Kuhantar Bintang Ke Langit *

*

*

*DESING kuat dari langit kesan laluan laju cahaya jingga berekor kebiruan
membuatnya terjaga. Dia memandang keliling. Batu gua itu sejuk. Mata
teduhnya memandang roti dalam bekas keemasan di sisi perbaringan. Pun ada
air minuman masih suam, belum berusik dalam koleh, juga keemasan. Dia sentuh
roti itu masih lembut. Bau harum gandum baru dikeluarkan dari bara pembakar
dalam loyang acuan metah menyegarkan.

Kedua-dua tangan diangkat tinggi tegang ke atas, ke depan dan mendepa kanan
kiri. Kedua-dua kaki dilunjur lurus.

Dia berkalih. Tersentap dia tatkala memandang bias daripada kocak air di
kolam; rambut panjang mencecah lantai, seputih kapas. Alis juga seputih
kapas. Kuku tangan dan kaki sama panjang dengan jari jemari, melengkung
seperti belulang kering. *

**
**

*Dia terkesima. “Kau siapa?”

Lama Dia memikir. Dibelek-belek bayangan itu. Wajah itu masih miliknya. “Aku
rupanya.” Dia membersihkan diri. Mandi air dari telaga dingin diapungi
bunga-bungaan. Kuku dan rambut dipotong. Muka, kaki, tangan, telinga dan
ubun-ubun dibasahi air wuduk.

Keluar dari gua, hidungnya kembang kempis. Dia bersin beberapa kali. Bau di
luar tidak senyaman dulu. Ada pengit seperti batu dan besi serta getah
terbakar. Ada hancing seperti air buangan sisa kumbahan dari dalam usus. Ada
busuk seperti bau bangkai. Dia mencari-cari batu hangus itu. Ketika itu,
sebutir meteor berdesup jatuh dari langit, lalu terdampar beberapa meter
dari tempatnya berdiri. Gegerannya sedikit kuat. Perlahan Dia hampiri batu
itu. “Kau jatuh, atau terjatuh dari langit tinggi? Kenapa mencemar diri di
bumi yang pelbagai warna dan bau ini?” Dia mengusap ketulan makas panas
dipegang dengan tangan yang sudah menongkah zaman. *

*“Aku bukan jatuh atau terjatuh, tapi dijatuhkan. Perjuangan damaiku dengan
slogan: berikan kasih sayang ilmu dan makanan bukan senjata, kebuluran dan
peperangan ditentang habis-habisan. Aku dilabel penghasut. Penyokongku
berpaling tadah apabila disogok emas berbongkah. Aku bukan lagi penghuni
alam yang tinggi itu. Aku bukan lagi sebutir bintang mengerdipkan sinar pada
gelap suram dan temaram di sekitar diri.” Sedu-sedan batu itu turut
menghibakan hatinya.

“Bumi bukan tempat buangan. Engkau masih layak menjadi bintang. Engkau
ditendang ke bumi luar bukan kerana kesilapan seperti Adam dan Hawa yang
diusir dari syurga selepas memakan buah khuldi setelah dihasut syaitan.”
Lalu dia meluncur naik menghantar batu pejuang kembali menghuni cakerawala.

Kakinya kembali berpijak semula di bumi. Dia berjalan menyusur pesisir. Kaki
jubah basah diresapi air laut. Air masin itu jadi tawar sebaik terkena
jubah. Di tepian pantai biru jernih itu dilihatnya banyak sekali batu
berserakan. Pelbagai saiz dan warna. Dia berdiri memerhati dengan mata redup
dan teduh. Dia turut mendengar keluh resah berbaur antara debur ombak di
pantai. Ada rintih bertindih-tindan dan bersipongang di situ.

“Kenapa menangis?” Dia menancapkan mata redup teduhnya ke atas pepasir dan
batu-batu lecun dijilat lidah laut. *

*“Kembalikan aku ke langit.” Suara banyak berlapis bertindih-tindan itu
mendayu-rayu.

“Aku ingin naik ke langit. Aku belum pernah ke langit tinggi. Langit terlalu
tinggi dan luas, mustahil boleh digapai tanpa sebarang bantuan.” Beberapa
suara berbeza nada dan gema berebut-rebut menusuk lohong telinganya.

“Aku mahu menjadi bintang. Hantarlah aku ke langit. Dari atas langit
bintangku jika menyinar dilihat semua makhluk di bumi dan cakerawala lain.
Di bumi aku lemah dan lemas. Aku bosan hidup sebagai makhluk biasa-biasa
saja. Jika menyinar pun, sinaranku kebanyakannya tertampan pada bangunan
mercu tanda tinggi-tinggi, lalu tidak sampai ke mana. Aku mohon hantarlah
aku ke langit. Hanya yang dianugerahi kuasa mampu mengembalikan kerdipan di
langit.” Beberapa batu putih seputih ketulan ais kutub utara dan selatan
kecil besar berlumba-lumba menerpa kakinya. Basah lecun kakinya. Lecun
disentuh lidah laut, basah dek tangisan batu-batu.

“Aku! Aku! Aku! Tolong hantarkan aku kembali ke langit. Aku berasal dari
langit, aku mesti tinggal di langit!” Sebutir batu hitam menghempas-hempas
jarak sehasta di hadapan kakinya.

“Semua batu berasal dari langit berwarna putih, kenapa engkau hitam?”

“Inilah dosa berat yang kutanggung. Aku bukan sekadar dicampak ke bumi,
malah wajah dan seluruh anggotaku jadi hitam legam. Tapi aku sudah
bertaubat. Aku tidak lagi mahu melakukan dosa-dosa itu. Tolong kembalikan
aku pada warna putih bersih seperti awan yang tidak mengandung hujan. Aku
taubat. Taubat nasuha. Tidakkah taubat hamba yang insaf, diterima?”

“Jika begitu apa dosamu batu hitam?” mata redupnya menerobos seluruh zat
batu yang berbau tengik itu.

“Banyak sekali. Tidak terhitung dengan jari. Antaranya termasuk mencederakan
ibu tua yang tinggal sendiri serta merogol kemudian membunuhnya. Anak-anak
hasil perogolanku terhadap wanita muda kubenam dalam air agar tidak jadi
beban kepadaku. Ibunya juga kubenam sama sampai tidak bernafas agar dia
tidak mengkhianati selepas puas kukerjakan. Aku mahu jadi batu yang
betul-betul putih, bersinar memberi cahaya kepada alam semesta. Aku ingin
kembali ke langit. Tolong hantarkan aku ke sana!”

“Engkau tidak akan jadi putih semula tanpa usaha pemutihan. Engkau mesti
diputihkan dulu dengan sesungguh hati sebelum dihantar kembali ke langit.”

Batu hitam melantun masuk ke dalam tasik jernih hijau kebiruan,
bergolek-golek menggosok badan dengan pepasir halus, mempelas dan sabun
wangian bunga lavendar. Selepas berhari-hari menggosok dan berlangir
badannya yang hitam tidak juga jadi putih. Malah air tasik yang tadi jernih
biru kehijauan, bertukar jadi keruh hitam pekat. Batu hitam menangis,
meraung-raung. Air matanya juga hitam likat sehitam dakwat sotong. “Kalau
begini, biar aku mati! Biar aku mati!” lolongannya memeranjatkan seluruh
hidupan bumi. Kodok bufo-bufo rasa terancam lalu menyorok ke bawah sungkup.
“Mari,” Dia angkat batu hitam yang masih menggeletar di dasar tasik, lalu
dibersihkan. Batu hitam beransur hilang hitamnya. Namun kasyafnya melihat di
dasar paling jauh di tengah hati batu itu sebutir titik hitam temaram di
sana.

“Hantar segera aku balik ke langit.” Batu hitam melantun-lantun minta
diangkat. Dia bawa batu hitam terbang ke langit tinggi. Setibanya di alam
lazuardi tanpa secalit awan pun (seperti langit yang memayungi Kaabah) dia
lepaskan batu hitam. Pantas Dia kembali turun ke bumi. Dari atas puncak
gunung Dia berdiri memandang ke langit. Dia lihat kerdipan beberapa bintang
baru dihantarnya ke sana tadi. “Bintang-bintang mulai bersinar,” dia senyum.

Sebutir batu berdesur jatuh tidak jauh dari tempatnya berada. Dilihatnya
batu hitam yang baru dihantarnya tadi, terkulat-kulat ditimbus timbunan
tanah yang turut berubah jadi hitam berbau tengik hangit.

“Engkau?” baru perkataan itu sempat disebut, tiba-tiba batu itu bergolek
lalu jatuh dan tergantung di awangan. Dia memandang batu yang sudah pun
kembali hitam.

“Aku bersahabat dengan bomoh yang menggunakan kuasa syaitan demi kekayaan
dan kesenangan hidup. Tolong hantar aku kembali ke langit dan pastikan kali
ini aku tidak jatuh semula.” Suara batu hitam keras mendesak.

“Aku tidak punya kuasa mengekalkan sesiapa terus berada di atas sana. Engkau
tahu siapa boleh mengampuni dosamu.” Pantas dia meninggalkan batu hitam.

Kakinya disenggayuti batu-batu putih jernih sedang berhimpun dalam sebuah
kawasan dipenuhi bunga-bunga keindahan. Suara keriangan diperdengarkan.

Hantarkan kami ke langit sujana/Biar jadi bintang bercahaya/Kami indahkan
alam semesta dengan rangkaian aksara/Biar seluruh cakerawala terpesona/

Sejuk hatinya mendengar ungkapan. Ralit mata memandang wajah-wajah yang
berhias gugus-gugus madah itu. Dia memandang batu-batu jernih seperti
ketulan ais turun sebagai hujan batu dari langit itu dengan asyik.

“Kami ingin menjadi bintang.”

“Kamu pernah naik ke langit?”

“Tidak. Sebab itu kami ingin ke sana. Ingin menjadi bintang cantik mengerdip
di langit tinggi.”

Ringan hatinya mendengar permintaan itu. “Ya. Akan kuhantar bintang ke
langit. Biar langit sentiasa bersinar dengan kerdip keindahan.”

Segera ditatangnya bukan sebutir tapi puluhan batu-batu jernih sejernih
embun pagi di kelopak mawar merah itu naik ke langit. Puluhan kali dia naik
menghantar batu-batu bakal mewarnai langit nan satu.

“Aku ingin menjadi bintang.” Batu jernih dan dingin itu menguntumkan senyum
bagaikan padma sedang mengorak kelopak. “Aku sudah cukup bersedia dengan
ilmu dan pengetahuan di dada.”

“Kuhantar engkau ke langit. Jadilah sebutir bintang yang bersinar dan
mengindahkan alam luas di atas sana dengan kerdipan cantikmu.” Sebaik tutur
kata selesai diucapkan batu jernih itu sudah pun berada di langit.

Batu-batu jernih tunduk hormat mencium kura tangannya.

Dia ucapkan, “Selamat menempuh dunia baru. Dunia keindahan penuh cabaran.”

Sebaik kaki memijak bumi, gemuruh bunyi hujan batu turun menimpa pepohon,
gunung, bukit, sungai, tasik, danau dan rerumput hijau. Dia tenang
memandang. Batu jernih sejernih air mata rupanya yang gugur. Gugur sebagai
hujan yang dingin lagi putih bertebaran di serata tempat.

“Begitu pantas engkau turun? Kenapa? Kata hendak jadi bintang?”

“Kami turun selepas tidak mampu mengerdipkan cahaya di atas sana. Kami
kekurangan tenaga untuk mengeluarkan sinaran cantik sebutir bintang.”

Berdesup, berpuluh butir batu cantik jernih kembali turun di sisi kakinya.
Dia tidak lagi bertanya. Dia pasti batu-batu jernih putih itu memberikan
jawapan yang sama dengan yang pertama ditanyai tadi.

Dia mendongak memandang langit. Banyak juga batu-batu sejernih ais
dihantarnya tadi berjaya menghias angkasa di sebalik awan-gemawan bersama
cakerawala lain mengerdip indah, menyerak cahaya memancar wibawa.

Banyak yang berjaya, banyak pula yang gagal, gugur, lalu sangkut
terkial-kial di atas awan-gemawan mencari laluan untuk kembali ke langit
sebagai bintang dengan kekuatan dan ilmu yang tebal di dada.

“Kejayaan diperoleh dari apa yang kita usahakan, bukan semata-mata daripada
apa yang kita ketahui.” Mata Dia mengerdip seperti bintang tatkala dia
menengadah ke langit.*
enungan.... .........Amalkan. .... ....Sampaikan. .. ......... ........

Itu satu daripada amalan yang membantu kita apabila kita dikembalikan kepada yang Hak...

Mukjizat di sebalik BISMILLAH

BISMILLAH adalah sebutan/nama singkat dari lafaz 'BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM' yang bermaksud 'Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha> Penyayang.'

KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH

1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail..

2. ' BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. '(Hadith Qudsi)

3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.

5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.

6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS. AL Muddatsir: 30).Ibnu Masud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan
dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '

7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '

8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca..
Ini ada peringatan tentang virus baru, yang diterima dalam bahasa Perancis dan dicuba terjemahkan. Semoga bermanfaat..

VIRUS BARU BACALAH DENGAN SEGERA, KIRIMKANLAH PESAN INI KE SEMUA NAMA DALAM DAFTAR ALAMAT ANDA.

Sebuah virus baru sudah ditemui, dan digolongkan oleh Microsoft sebagai yang paling bahaya! Virus itu baru ditemukan pada Minggu yang lalu oleh McAfee, dan belum ditemui vaksin untuk mengalahkannya. Virus
ini akan mengosongkan dari Sektor hard disc, yang menyimpan data-data terpenting. Virus ini berjalan sebagai berikut :

- secara automatik virus ini akan mengirim ke semua nama dalam daftar alamat anda dengan judul "Sebuah Kad Untuk Anda" (Une Carte Pour Vous, atau A Card For You); - jika kad virtual itu terbuka, virus itu akan membekukan komputer sehingga penggunanya harus memulakannya kembali; kalau anda menekan CTRL+ALT+SUPPR atau perintah untuk restart, virus itu akan mengosongkan data dari Sektor Boothard disc, sehingga hard disc akan rosak
secara permanent. Menurut CNN, virus itu dalam beberapa jam sudah menimbulkan panik di New York. peringatan ini telah diterima oleh pegawai Microsoft sendiri. Jangan membuka e-mail dengan judul "Sebuah kad virtual untuk Anda" (Une Carte Virtuelle Pour Vous atau A Virtual Card For You). - Kirimkan pesan ini kepada semua teman anda. Saya rasa bahawa sebagian besar orang, seperti saya sendiri, lebih suka mendapat peringatan ini 25 kali daripada tidak terima langsung.

AWAS!!!
Jangan terima kotak "pti_bout_de_ chou hotmail.com" . Ini virus yang akan memformat komputer anda. Kirimkan pesan ini ke semua orang yang ada di dalam daftar alamat anda..

Kalau anda tidak melakukannya dan salah seorang teman anda memasukkannya dalam daftar alamatnya, komputer anda juga akan terkena.
WANITA....

*Wanita punya hati nurani*

*Yang tak dapat dibohongi*

*Pabila cinta telah membutakan mata*

*Dan membuat tuli telinga*

*Apakah salah jika dicintai *

*Apakah salah jika engkau ternyata*

*Pilihan hati belahan jiwaku ini*

*Cinta adalah anugerah terindah*

*Dari yang maha kuasa*

*Cinta ku padamu tak pernah berubah*

*Miskipun kita berbeza*

*Apakah salah jika aku menyinta*

*Apakah salah jika engkau ternyata*

*Pilihan hati belahan jiwaku ini*

*Aku wanita aku kaum hawa*

*Yang memang rapuh hatinya*

*Aku wanita aku punya cinta*

*Selayaknya manusia..*

*Apakah salah jika aku menyinta*

*Apakah salah jika engkau ternyata*

*Pilihan hati belahan jiwaku ini.......*
LIPSTICK INFORMATION:

Something to consider
Next time you go shopping for
Lipstick.... ..

This comes from someone
Who works in the breast cancer unit at

Mt. Sinai Hospital , in Toronto .

From: Dr. Nahid Neman

If there is a female you care anything about,

Share this with her. I did!!!!!


I am also sharing this with the males on my e-mail list,
Because they need to tell the females


THEY care about as well!


Recently a lipstick brand called 'Red Earth'


Decreased their prices from
$67 to $9.90.


It contained lead..


Lead is a chemical which causes cancer.


The lipstick brands that contain lead are:


CHRISTIAN DIOR


LANCÔME


CLINIQUE


Y.S.L


ESTEE LAUDER


SHISEIDO


RED EARTH (Lip Gloss)


CHANEL (Lip Conditioner)


MARKET AMERICA-MOTNES LIPSTICK.


The higher the lead content,


The greater the chance of causing cancer.


After doing a test on lipsticks,


It was found that the Y.S.L. Lipstick
Contained the most amount of lead.


Watch out for those lipsticks
Which are supposed to stay longer.


If your lipstick stays longer, it is
Because of the higher content of lead.


Here is the test you can do yourself:


1. Put some lipstick on your hand.


2. Use a Gold ring to scratch on the lipstick.


3. If the lipstick colour changes to black,


Then you know the lipstick contains lead.


Please send this information to all your girlfriends,


Wives and female family members.


This information is being circulated at


Walter Reed Army Medical Centre

Tuesday, November 24, 2009

Wajah baru........

Dulo Padang, Indonesia di landa gempa bumi, 1 dunia kecoh dan risau takut2 negara sendiri kena tempias gempa bumi or yg paling org takut sgt2 Tsunami.......nanti hanyut di bawa arus lg susah nk jumpe....., erm, cakap pasal gempa bumi, bilik ku sendiri terkena gempa bumi......huhuhuhuhuhuhu, sakit2.......bkn setakat sakit badan jer, sakit pale pown ader, nk kena uat plan n matematik, cewah ader bakat rupanyer, igtkan xder...

Dh la deman + batuk + selsema, xlarat sgt2... klu org lain la, mesti akan kemas pas sembuh, tp ak xleh, nanti nk tido kat mana, "sarang sendiri" mana nk sama ngan "sarang lain", kita dh selesa ngan tempat kita beradu... susah nk tido kat tempat lain, mesti teringat kat bilik sendiri.....So, bermula episod ak membina taman2 indah di bilik tido ku.... adui, penat nagn deman, penat mata tgk gempak bumi di bilik sendiri, so mula sikit2 nagn kije planing2 dan mencari barang2 yg patut dibuang, dikitar semula dan yg mana untuk dibeli...

Cakap pasal membeli nie, satu hal, rak buku yg ak nk beli....x jumpe2, klu jumpe pown erm... x cute, x lawa... bkn nk sgt cari yg lawa2, just nk simple n nice to see...., bkn nk guna 2 hari jer, nk guna sampai la x boleh di gunakan lg..huhuhuu, pencarian ku xberhasil......walaupown puas mencari disekitar Ampang dan Setiawangsa...entah napa, tiba2 terdetik nk g kat TESCO, Ampang....cari2 dan mencari jumpe la satu, but not what I want it..., but it so nice, lg pown ader 1 stok jer, so beli la......berat gak rak buku nie, igtkan ringan jer...

Bermula kerja2 ak sebagai seorang kontraktor..., dengan "meratakan tapak dan menghamparkan permaidani yg indah, membina rangka2 bangunan" tong..tang..tong..tang..tong..tang... lebih kurang 3 hari baru la siap 'Rumah ku Syurga ku', penat 2 mmg x leh di ucapkan dengan kata2... mengah woooo, x cukup rehat lg... tp berbaloi pe...


Sebelah bawah adalah rak buku yang dibeli, even though bkn warna putih, but as long can fit in my book n look tide up..... x kisah la, mix and match, nice also, isn't

Kotak2 yang ada kat ujung dunia 2, x leh nk rasmi lg, tahun depan baru leh rasmi hehehehe, x sabar nyer nk rasmikan ..., pas kotak2 x der leh nk nk sorokkan iron n iron board......

Pandangan dari kanan bilik, hehehehe senang hati nk uat kerja2 sekolah... nk lepak2 pown boleh

Pandangan hadapan.....this is my favourite...kesimpulan nyer bilik jd besau.... best nyer, yg x best nyer, nk kerjakan habuk

I have another prob...... erm x taw yg mana 1 elok untuk bilik, bilik yng wangi semu org nk, tp x taw nk beli pewangi yng cane, nk yg tradisional n romantik or just a simple je..., klu romantik mesti lilin or aroma therapy scene or just a modern 1, which 1 I should buy????

Sunday, November 22, 2009

Almari........Oh almari.................

"Almari.....................oh almari................, dimana kau si putih, kemana kau menghilang... sudah puas ku mencari, mengapa kau belum muncul lg?"

Adui, susah gak nk mencari rak buku yang berwarna buku nie.........penat mencari tp x jumpe yang berkenan di hati, ala yang simple2 je, bkn nk yg terlalu istimewa, yg jumpe sume yang mahal2, klu takat 2 ratus -3 ratus leh, leh la di pertimbangkan lg nie 1K... I repeat again, 1 K !!!!!!!!!!!, OMG....it just a book shelf, not a bedroom set, klu uat dr kayu jati ke leh diterima akal, kayu jati kan mmg la mahal2, paling2 murah pown 700 lebih, nie just kayu biasa jer.........mmg x leh diterima akal langsung.

So, I went to Carefour Wangsa Maju, ala nk tgk la book shelf yg simple jer, erm, x jumpe warna putih, tp jumpe la warna light brown... ok la, ckp la kat ati, terima je la walaupown dlm ati nk jugak pada warna putih but no stock already...., adui, time nak abis plak... x pe la mungkin jumpe yang lagi cun kot, so g la kat KK home decor.....

Actually, I never heard KK home decor..., cam best jer, so g la... hurm..hurm..hurm..hurm.., for those who are crazy with English style decoration, jgn la g tempat nie, mmg penuh ngan barang2 English stlye...huhuhuhuhu, mmg la cute2 n lawa2 sgt, I minat la gak, tp x la gila lg... mybe one day, whose know the future ritz?, but mine mind already set to found my white book shelf, jumpe la.. mmg la cute2 n tersgt la lawa, I'm already fall in love, but the price is more that 1K......argh......argh........so tension, lum penah lg tension cam nie, cam org mati anak..... Mmg la lawa tp lebih baik beli kayu jati nyer coz this is for the long term, not for short term...

Erm, x pe2.. nanti akan ku mencari almari ku lg....so, almari wait for me k!!!!!!!!!!


Saturday, November 21, 2009

Laughter is the best medicine

1. Can u pronounce good english:- read along woof, roof, loof, shoof, shoof, woof, loof, roof, poof, woof woof, hoof, woof, roof, shoof. Test results: U r a good dog. Now stop barking.

2. Could u fax me ur photo very very urgently? Mind u - it's really very very urgent, damn serious and very imp..... I'm playing cards and we've misplaced the JOKER.

3. Good morning...Have u done two of the most important things when you wake up today? 1) Pray, so that u may live... 2) Take a bath-so that others may live too!

4. I love "u", I love "u", I love "u", I love "u", I love "u", I love "u", I love "u". Hey! Don't get excited, I love other alphabets too...v, w, x, y, z!

5. The animals of a jungle have decided to hold a meeting. The lion has come, the tiger has come, the elephant has come, the monkey has come... But the meeting hasn't started. Guess why? Because the Donkey is busy reading this SMS!

6. I need you... I love you... I can't go anywhere without you... Oh my lovely... SHOES!

7. Every morning u r the 1st thing that comes 2 my mind. I wish I could start my day with U in my bed. I jus luv ur feel to my lips. U jus make my day. I love U NESCAFE

8. Birds love you, monkeys love you, hippos love you, snakes love you, tortoises love you, giraffe loves you..... Please go back to ZOO, they all really miss U!

Friday, November 20, 2009

Listen to this

video

Jom belajar bahasa Banjar

video

Special event

Yeay..yeay..yeay..hepi sgt2, mungkin ari Jumaat kot.. entah la, senyum sampai ke telinga dh..., cuti.??????????, nope, mana cuti sekolah kena jaga STPM, but start on 23th nov 2009, that mean ari Isnin la, entah napa bila cite pasal ari Isnin jd moody...., hhuhuhuhuhu, dr duk jaga exam lebih rela lg duk kat sekolah, coz jg exam nie ngatuk, bkn leh uat pe2 kena jd manique...ahahahhahahahaha.....

Ari nie, dapat kad jemputan perkahwinan dr Ainoor, di Taiping Perak...., erm, sejak bila plak di pangkal nama ak ader NUR.....huhuhuhuhhu, hebat sungguh Ainoor menambah nama ku, (awat die x tambah Dato' ke, Datin ke.....). X kisah la, yg penting sahabat ku akan mendirikan masjid, cam x caya plak , awat ramai sgt yg kawin thn nie??, ader pe2 special ke?. Majlis perkahwinan Ainoor pada 5/12/2009, Nady plak 6/12/2009 di Kuantan, Pahang... hhuhuhuhuhu. Letih cani, dua2 dh la best friend but not BBF.., nasib baik BBF Nik Nur Hidayah bln 1, klu x masak ak nk attend..., biasa la, org bujang yng popular nie..cewah....(perasaan tp bila lg nk perasaan)

Adiah depa x beli lg, erm nk beli pe nyer....(klu bab majlis perkahwinan nie fail sikit, x taw nk bg pe)... akan di pk nanti, ala susah sgt g la kat Wangsa Walk or Ampang Point, mesti jumpe la, yg penting kena cute, sama cam ak....hehehhehe. Ari ahad plak, special event, not majlis kawin or bertunag n seangkatan dengannyer ye, Tasha 16th birtday party, my student.......best2 nyer.. lama dh x attend social party or birthday party, last sekali masa umo 10 thn...hahahahahha, nampak sgt dh tua dh ..., ops silap, muda lg ma, br je abis sekolah menengah..hahahahahahahah.





Thursday, November 19, 2009

This is mine favourite video, tp yg x best nyer iklan utk......................., pelik sungguh iklan utk ...........mmg sgt menarik, tp klu utk benda lain kurang menarik......, napa ye?,


video

Hujan + Durian = DEMAN

Walaiweiiiiiiiiiiiiii...............tinggal lg sehari lg ak nk merdeka, alih2 deman plak dh, deman bkn sebarang deman, deman yg susah nk sembuh, ak bila dh kena sakit tekak, melarat la 2-3 hari, hhuhuhuhuhuu.... dh la nk jaga STPM... cane nie buddy, pengawas yg nk jaga sakit... karang x pasal2 ak gak yg kena kuartitin...

Alkisah nyer bermula semalam........., semlm kat hujan selebatnyer, ptg hingga la ke mlm, ak nk balik umah dh time 2, ujan makin lama makin lebat xkan nk 2ggu reda br nk balik, yg kat umah 2 sapa yg nk bagi mkn, dh la dengan bawak "lappy", file penuh la 2 belah tangan nie..., alih2 pinjam payung k.fida sbb nk bawak kete dekat sikit ngan off, kete ku plak di ceruk padang sekolah, kira berjalan tengah2 hujan 2 ala2 filem hindustan.... takut wooo, kilat pown ikt nyanyi, nk lari x leh, skirt asyik nk jatuh jer..., skirt 2 xyah cite la, betapa kuyup nyer, sampai nk londeh di buat nyer....

Pas ambik kete dkt ngan off, letak la lappy n handbeg dlm kete.... bab file nie masalah sikit, ngan payung lg ngan file lg.. dh la berat wooo...., file untuk 34 org student, cane nie... nasib baik la student i dtg, minta la tolong bawakkan file ke kete, kira ak payungkan student i la, hula wei....semua org pakai tgk, mana x nyer.. romantik sgt, dh la tgh hujan lebat. Selesai 1 benda, so nk drive balik, xleh nk drive..... cermin depan berkabus... lap2 la... pas selesai br la leh gerak balik umah..

Kol la org umah nk mkn pe, kata nyer nk mkn nasi ayam, ader lg ke nasi ayam kul 2.30 ptg nie???, minah pown 2 satu, g la beli makanan dulu, nie nk 2ggu gak ak balik br la nk g cari makanan..... g la kat area food court setiawangsa....., x sangka hujan lebat leh uat food court setiawangsa banjir ngan air tanah merah..., huhuhuhuhuhu.. pas parking, g la cari, waduh, habis basah selipar buruk ku.. nasib selipar klu kasut, x taw la nk ckp pe, g la kat kedai nasi ayam mas, dh abis.... klu 2.45 mana ader nasi ayam dh, org kedai nk bersiap untuk jual masakan panas...

Pe lg terus balik umah la, pas angkut semua barang2 masuk dlm umah (lappy n file n handbag), solat n terus kuar mkn ngan adik, destinasi kitaorg, JUSCO AU 2....., ala bkn mkn mewah pown, just g mkn kat food court die jer...., pas order kitaorg pown g la beli donut kat BIG APPLE...., ak terjumpa la donut cam bentuk durian nie, teringin nk rasa, ambik la satu..... bentuk dh la cam durian, rasa pown cam durian...., ok la 2, tgh sejuk2 nie, kira pemanas badan la. Pas mkn balik umah la..... ptg nie nk kena masak..

Alih2 mlm 2, badan dh rasa semacam dh, igt letih jer.., mungkin x rehat, sbb terkejar2, ujan lg.........sejuk, x thn la, cam duk oversee plak.., tido la awal, alih2 kul 2 pg, huhuhuhuhu... badan ku dh panas, tekak dh perit sgt, bangun search for medicine, 1 umah g cari, nasib baik la jumpe 1 set ubat.. mkn pas2 tido balik...AKIBATNYER, ari nie MC sbb badan panas lg, tekak kurang sikit sakit..huhuhu, selsema akn meyusul n batuk akan myusul x lama lg.....sok jd la gaban, kena pakai mask

Monday, November 16, 2009

video
watch this.... so funny

Rahsia tarikh lahir...

1. Tarikh Lahir pada 1, 9 & 24

Pada umumnya pasangan ini bersifat pendiam & konservatif. Namun
dengan orang-orang tertentu dia cepat mesra. Tapi pasangan yang lahir
tarikh ini mudah terperasan. Kerana sifatnya itu menyebabkan ramai orang yang
tidak menyukainya. Namun begitu dia tetap dikagumi kerana bersikap serius
terutamanya yang berhubung dengan orang ramai. Dalam hal percintaan, dia
sanggup berhabis semata-mata untuk memenuhi segala keinginan pasangannya. Tapi hati-hati kadangkala dia lebih mementingkan persahabatan daripada percintaan dan lebih rela memutuskan cintanya demi sebuah persahabatan yang telah terjalin lama.

2. Tarikh Lahir pada 2, 11 & 30

Orangnya perasa dan mudah tersinggung. Sifatnya yang suka menyendiri membuatkan dia lebih suka tinggal di rumah. Ramai orang suka bergaul denganya kerana perwatakannya yang lembut & ramah. Dia paling benci jika cintanya ditolak atau dikhianati olih orang yang benar-benar dicintainya. Namun begitu dia selalu bersikap sabar dan tidak terburu-buru dalam bertindak. Sayangnya untuk urusan masa depan dia bersikap pesimis sering mengalah sebelum mencuba.Oleh itu mesti ada yang mendorongnya agar tidak terus terjebak dengan sikap pesimisnya.

3. Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29

Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan.

4. Tarikh Lahir pada 4, & 13

Pasangan yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang pandai, suka bergaul dan mudah berubah pendapat. Dia seringkali tidak yakin dengan diri sendiri.Dalam soal cinta, dia tergolong pasangan yang mata keranjang dan suka bertukar-tukar partner. Sifat ini membuatkan orang tidak suka apa lagi untuk bersimpati dengannya. Dia sering bersifat dingin kepada orang lain kerana menganggap orang lain merupakan faktor penyebab timbulnya masalah. Tapi dia memiliki sifat kelakar, mudah ketawa dan kadangkala bersikap keanak-anakkan.

5. Tarikh Lahir pada 5 & 17

Yang lahir pada tarikh ini adalah seorang yang optimis, bercita-cita tinggi dan punya kecederungan untuk berprestasi. Namun begitu dia adalah seorang yang berwatak keras dan apa yang diinginkan selalunya dipenuhi.Memandangkan sesuatu selalunya dari segi yang menguntungkan.Tapi sayangnya dia suka menganggap remeh pada orang lain.Dalam soal cinta, berhati-hatilah kerana dia suka bertukar-tukar pasangan.

6. Tarikh Lahir pada 6, 14 & 27

Dia adalah seorang pasangan yang tidak mahu kalah dan pantang menyerah. Kejujuran dan keadilan merupakan sifat yang membuatkan dia disegani.Dalam soal cinta dia ingin memberi yang terbaik kepada orang yang dicintainya.Namun begitu harga dirinya terlalu tinggi sehingga dia tidak pernah mengerti mengapa seseorang itu menolak kebaikannya.

7. Tarikh Lahir pada 7, 28 & 31

Dia adalah seorang yang bersifat terbuka berterus terang & jujur.Namun dia mudah sekali terpengaruh dan ingin mencapai sesuatu itu dengan cara mudah. Cinta baginya sering diertikan sebagai pengisi masa lapang. Semasa bercinta dia sangat berhati-hati dan suka sekali merayu dan kalau pasangannya curang dia dengan mudah meninggalkannya.

8. Tarikh Lahir pada 8 & 23

Dia bersifat peramah dan mudah perasa. Kepada teman-teman dia bersifat lembut & bijaksana. Namun begitu dia tersisih dari teman-teman kerana rasa rendah diri yang terlalu menebal. Dia memerlukan suasana yang seimbang baik sewaktu berfikir mahupun dalam kehidupan seharian.Kelemahan yang paling menonjol ialah gugup dan selalu dihantui perasaan khuatir tetapi dia adalah seorang yang penjimat. Dalam urusan cinta, dia seorang yang tabah dan rela berkorban.

9. Tarikh Lahir pada 10, 16 & 21

Suka bekerja keras,memiliki nafsu yang tinggi dalam usaha mencapai cita-citanya.Dalam pergaulan sehari-hari dia merupakan orang yang mudah tersinggung.Namun begitu dia seorang yang jujur & tabah dalam menghadapi persoalan.Soal cinta dia sangat setia dan sebab itulah dia mudah disenangi. Tapi dia seorang yang terlalu cemburu. Kalau baik dia sangat baik dan kalau jahat dia merupakan orang yang paling jahat.

10. Tarikh Lahir pada 12 & 19

Orang yang lahir pada tarikh ini memiliki sifat suka dipuji.Dia berharap setiap orang akan menganggapnya sebagai juara. Pada dasarnya dia suka berdandan dan berpakaian rapi.Kerana itu dia sering membelanjakan wangnya untuk menunjukan penampilannya.Dalam Kehidupan sehari-hari dia adalah pasangan yang disegani kerana bakat kepimpinannya.Sifatnya yang bijaksana membuatkan dia disegani dalam pergaulan.Dalam urusan cinta, dia adalah pasangan yang sangat susah untuk dipercayai.

11. Tarikh Lahir pada 15, 20 & 26

Jangan mengharapkan sifat romantis dari pasangan yang lahir pada tarikh ini.Dia tergolong dalam orang yang kurang serius, bersikap bodoh dalam menghadapi sesuatu. Namun begitu dia selalu bersikap penuh pengertian bila menghadapi sesuatu masalah. Dia sangat benci pada perkara-perkara yang berbau keributan terutama yang menimbulkan huru-hara. Dalam hal percintaan dia menuntut untuk lebih diberi perhatian tapi dia jarang mengambil berat pada pasangannya. Namun begitu sikapnya disenangi oleh kawan-kawan.

12. Tarikh Lahir pada 22 & 25

Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya.Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.

(p/s : Jgn percaya sgt, nie sekadar panduan shj.... yg penting, berusaha....)

Rezeki dr yang Maha Kuasa

Mahmud Ibn Labid r.a. pernah berkata, bahawa beliau mendengar Rasulullah bersabda, “Dua perkara yang tidak disenangi oleh anak Adam. Mati, padahal mati itu adalah lebih baik dari dugaan (kesesatan). Harta yang sedikit, padahal harta yang sedikit meringankan hisab. [1]

Namun sekiranya anda ingin juga menjadi seorang jutawan, Allah s.w.t telah berfirman di dalam surah An-Nuur ayat 37 hingga 38, “(Ibadat itu dikerjakan oleh) orang-orang yang kuat imannya yang tidak dilalaikan oleh perniagaan atau berjual-beli daripada menyebut serta mengingati Allah, dan mendirikan solat serta memberi zakat; mereka takutkan hari (kiamat) yang padanya berbalik-balik hati dan pandangan.”

“(Mereka mengerjakan semuanya itu) supaya Allah membalas mereka dengan sebaik-baik balasan bagi apa yang mereka kerjakan, dan menambahi mereka lagi dari limpah kurniaNya; dan sememangnya Allah memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya dengan tidak terhitung.”

Bermaksud, dengan mengingati Allah, mendirikan solat, memberi zakat dan sedekah, takutkan hari kiamat kerana akan diadili, seseorang itu akan mendapat limpah kurnia Allah dan pembalasan yang paling baik. Allah sesungguhnya satu-satunya sumber segala rezeki dan Dia akan menambahkan kurniaNya kepada hamba yang mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Kajilah Al-Quran dengan sebenarnya-benarnya, kerana tips untuk menjadi jutawan banyak terdapat di dalam Al-Quran. Terjemahan Al-Quran bermodalkan RM20 di pasaran. Menurut Abu Said r.a., Allah berfirman di dalam sebuah hadith qudsi, “Sesiapa yang disibukkan oleh Al-Quran daripada berzikir dan meminta kepadaKu, maka Aku akan memberikan kepadanya sesuatu yang lebih utama daripada diberikan kepada orang yang meminta kepadaKu” [2]

Sekiranya anda bukan berniat untuk menjadi jutawan, tetapi sekadar ingin hidup sederhana, beribadat kepada Allah. Serta dalam masa yang sama tidak mahu mempunyai bebanan hutang dan dikurniakan kecukupan dalam semua perkara, amalkan membaca Surah Al-Waqiah setiap malam. Menurut Ibnu Mas’ud, Rasulullah s.a.w telah bersabda, “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah pada setiap malam, ia tidak akan ditimpa kemiskinan selama-lamanya.”[3]

Sekiranya anda sekarang berada di dalam keadaan terdesak, ditimpa kesusahan, memerlukan “fast-cash” untuk sesuatu perkara mustahak, maka ikutlah petua Rasulullah s.a.w. Di dalam sebuah hadith yang diriwayat oleh Huzaifah r.a., apabila Rasulullah s.a.w mengalami kesulitan, beliau akan segera mengerjakan solat.[4] Solat yang dimaksudkan adalah solat sunat. Ini adalah selaras dengan firman Allah di dalam surah Al-Baqarah ayat 45, “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”.

Di dalam riwayat lain diceritakan oleh Abdullah bin Salam r.a., ketika keluarga Rasulullah menghadapi sebarang kesempitan rezeki, beliau akan memerintahkan mereka mendirikan solat dan membaca ayat 132 surah Taha.[5]Firman Allah di dalam ayat berkenaan, “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.”

Kebanyakkan yang mengamalkan tip ini mendapat kemurahan rezeki yang luas dan “low profile”. Mereka tidak terburu-buru dan tergesa-gesa dalam mengejar kesenangan. Kebanyakkan mereka akhirnya menjadi komited dalam beribadat atau melakukan aktiviti dakwah. Mereka hanya melakukan sedikit pekerjaan dunia, namun kurnia yang diperolehi melebihi apa yang mereka kerjakan.

Wallahu’alam.

Saturday, November 14, 2009

Shopping.............

13/11/2009

It's a warehouse sale, uyoooooooooo.......... girls always love sale, especially warehouse sale......., ye la sale punya la best, so I went to Macy sale,at Balakong. This sale is about house hold item, from hall, bedding, kitchen n so on...... the best part, so so so so cheap, no wonder all customer are girls......., so tried to get things what I really want to buy. I bought 2 pillow and bolster, the branded one ya, bukan yang cikai2 taw..... abis la dlm RM 70, I'm already check at Jusco, quit expensive... for 2 pillow and a bolster, RM 100..., at SOGO plak, RM 90, so I buy it... kira ok la, klu x sale leh melambung la lebih kurang RM 100 ++.

Oh Gucci, I love this warehouse sale..., so, our next destination, going back home and find some place to eat. We went to Wangsa Maju Walk..., ala teringin sgt nk mkn kek, so g la kat restoran Secret Recipes..., erm, so so so yummy.... Durian kek..., lama sgt x mkn kek n durian, mmg sedap sgt2, puas hati sgt2... lepas mkn jalan-jalan, exercise la sikit..., alih, jumpa la this shop....Oh, my Prada......, comel2 n lawa..., sapa yg tengah gila pingang mangkuk jenama Vintage, sila g kedai nie... mmg puas hati sgt, guess wht, we bought a set of tea...., ala for our best friend wedding next year, coz tgh sale, beli la, mmg puas hati... sbb harga pown murah n lawa2 n comel2 belaka

14/11/2009

Ari nie g merayap kat SOGO...., ala, temankan kakak sepupu g beli barang, we went at Warehouse sale at SOGO, ok la.. ramai gak orang kat sini, but xder la best sgt, igt kan x nk beli pe2, rupa2nyer membeli la gak, beli kasut POLO warna putih, sale 50%, comel sgt2, so beli la....,


Kesimpulannyer, klu g mana2 jumpe benda yng cute2 klu ckp xnk beli, mesti akan beli gak.. erm, bertambahla koleksi kasut ku...., hhehehehehehehe

Thursday, November 12, 2009

Only a week b4 school holiday.....

Guess what, it's just a week before a school holiday, I mean for a student not for me, why?, i have to work during this school holiday, argh.. a lot a work have to finish before say tatatatat to work place, I will be in charge in STPM examination at SMK Taman Melawati, as "Pengawas Peperiksaan" which i call a bored jobs ever.....

1) I can't make a single noise (not so noisy, just want to listen to music, mp3)
2) Have to walk around about 2 or 3 hours
Hahahahhahaha, what a day, I will start as a "Pengawas Peperiksaan" on 18/11/2009 until 10/11/2009, hoping so until 10/11/2009 coz the time table given until 25/11/2009...., no holiday..., I really want a holiday....

Nobody


This is the craziest song ever....., I want nobody but U............., hampir 10 kali la dgr, tp nk dgr lagu... so haunted....., this so i dedicate to my BBF......, Listen carefully..............


video


You Know I still Love You Baby.
And it will never change.

I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

Nan sirheunde wae nal mireonaeryeogo hani jakku naemareun deutji anko
Wae ireoke dareun namjaege nal bonaeryeo hani eotteoke ireoni

Nal wihae geureotan geumar
Neon bujokhadaneun geumar
Ijen geumanhae neon nareul aljanha wae wonhajido annneungeol gangyohae

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

Nan joheunde nan haengbokhande neoman isseumyeon dwae deo baralge eomneunde
Nugul mannaseo haengbokharan geoya nan neol tteonaseo haengbokhal su eobseo

Nal wihae geureotan geumar
Neon bujokhadaneun geumar
Mari an doeneun mariran geol wae molla niga eobsi eotteoke haengbokhae

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I don’t want nobody body body.I don’t want nobody body
Naneun jeongmal niga animyeon niga animyeon sirtan mallya a~

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

I want nobody nobody But You I want nobody nobody But You
Nan dareun sarameun sirheo niga animyeon sirheo
I want nobody nobody nobody nobody

RAP
Back to the days when we were so young and wild and free
Modeunge neomuna kkumman gatatdeon geuttaero doragago sipeunde
Wae jakku nareul mireonaeryeo hae
Why do you push me away.
I don’t want nobody nobody
Nobody nobody but you.


Monday, November 9, 2009

Gunung Everst???????

Kuang..kuang..kuang.., igt kan kije x der la banyak sgt, rupa2 nyer Gunung Everst kembali.... bila nk jd Jalan Raya balik.... x larat dh nie, ader lg seminggu lg nk kijer due date.... bkn due date nk hantar kertas kije nk sambung master ke pe, nie due date kerja2 di sekolah, ceh... igtkan ader la format lapoaran ... upa2 nyer ader format utk laporan lagi.... adui, tang mana nk cari logo sekolah ak nie....

Godeng2 la dlm internet, 1 hapak pown xder, terjah la blog bdak2 n cikgi2..., 1 logo sekolah pown xder.... cane nie, igt leh la selesaikan ari nie gak, upa2 nyer... sok gak nk kena selesai..., Gunung Everst lg, sakit pale ....pale, napa la akhir tahun banyak sungguh kije nk uat, napa la x bagi awal2 tahun?????, kenapa.. kenapa.. kenapa...

Ader lg 4 lg laporan, nk uat format baru, nk kena ader gak logo sekolah, napa la dorang x nk uat laman web sekolah, kat senang nak godeng2 nk ambik logo....hurm..hurm..hurm, nie, baru jer abis tanda Gunung Merapi...(Paper 1 and 2 for Chem), adik die x siap lg (Paper 3)... terlalu banyak sgt ayat bombastic sampai sakit pale nk pk....., ader jugak fact yang x penah ak dgr dorang masukkan....., sok sambung tanda Paper 3... bila la nk Rata GUNUNG EVERST di sekolah nie......

Anyway, life must be happy rite... so sapa2 yang ader suar jeans yg x nk guna, tlg jgn buang... derma la kat ak ye... jgn plak korang kata ak nk uat kain buruk, pe klas suar jeans nk uat kain buruk.. ak nk uat...., lets enjoy this video


video

Saturday, November 7, 2009

Mesti best sgt klu leh dapat pets yg boleh bercakap????, mesti korang kata giler ke pe.... so mari kita tgk video nie,


video

Jaga exam MUET............

JUMAAT,6/11/09
Huhuhuhuhuhuhuhuu.............petang nk g Mesyuarat MUET kat SMK Darul Ehsan, ak x penah g lg tempat nie, bukak GOOGLE MAP, x phm langsung.... cane nie, xpe la, nanti tanya kat cikgu kat sekolah la.........., Adui, sekolah nie, rupanyer kawasan MERAH, selalu jam, dah la ari jumaat... kul bepa nk gerak g sekolah nie, nk mandi lg , nk solat lg.... klu x mandi, x leh.... nanti jd pisang goreng, sakit pale....huhuhuhuhu, argh... x pela klu lewat sikit, umah jauh wooooooo...

Bertolak dr umah dalam kul 2.00 ptg sampai kat sekolah dlm kul 2.45, 45 minit perjalanan, tgk la bepa KM/HOUR ak bawak...., klu bawak steady takut x sampai jer, 2 pown bleh sesat, siap kena kol SMK Hulu Kelang nk konfemkan kat mana nk bermesyuarat, cane x sesat, jumpe lebih kurang 6 buah sekolah menengah, nk ingat jalan SMK DARUL EHSAN lg.....hhuhuhuh, nasib baik la x sesat jauh sgt, klu x nagis ak di buat nyer......

Lagi satu, kawasan SMK DARUL EHSAN, kawasan agak bahaya (bg pendapat ak la), mana x nyer, cuba bayangkan jalan kampung, sempitkan, klu KAMPUNG, kat tepi2 jalan ader la ruang untuk kenderaan berenti, tp kawasan SMK DARUL EHSAN nie, kiri kanan penuh ngan bangunan, mana ader ruang kenderaan nk berenti, bas RAPID KL, kuar masuk, kete banyak, bdak2 melintas, takut nyer.....

Mesyuarat x lama sgt, just bg taklimat cane nk JALANKAN TUGAS PENGAWAS....., abis dlm kul 4.30, sampai umah lebih kurang kul 5.20, lebih kurang 2 la, x masak ari nie, penat sgt, nk g ambik adik lg, so mkn la NASI LEMAK DLM PETI.......ehhehehehehe, teruk kan , bkn x nk masak, badan penat sgt......

PAGI KESOKKANNYER......................

Bangun punya la awal, kul 5.45 pg, x leh nk mandi ma, sejuk sgt2...., 2ggu la klu 6.15 baru mandi, bersiap sedia untuk g BERPERANG....... kuar dr umah kul 6.45 pg..... isi minyak lg, sampai kat sana dlm kul 7.15, x sempat nk mkn, x jumpe cari roti kat stesen minyak CALTEX...., lapar nyer...., well, so far jd PENGAWAS nie, ngatuk la, sbb jalan jer...., klu penat jalan duk jap, pastu jalan, BUSAN...BUSAN..BUSAn, PERUT DH MENYANYI.... adui, sakitnyer perut nie, nk jalan pown x larat dh, x tahan sgt, mintak kebenaran dr BOSS nk g mkn kat kantin, ala, bkn makan best2 pown, takat nasi goreng + telur mata kerbau n air milo.., mahal giler, RM 2.40........makanan kat kantin sekolah sama harga ngan makan kat luar... nk kata sedap bleh la, dh lapo sgt2, mkn jer la.....

Abis bertugas dalam kul 1.15 ptg, huhuhuhuhu penat nyer, igt nk tido jer, perut MENYANYI lg, sakit nyer...., sampai jer umah, first sekali terkam AIR SUSU, alas perut, pastu pe lg TIDO la, badan dh penat........ehehhehehehe, AKIBATNYER, MLM NIE X MASAK LG, MKN PIZZA.....huhuhhuuhuhuuhhu

Friday, November 6, 2009

shopping....

Don't you ever dream that you can shopping a cloth, dress, or pants with changing your cloth......, I do hopping so that 2020, that shopping complex have a advance technology.... heheheheeh which mean, no more long Q.......

Check this out.............

video

Thursday, November 5, 2009

Bz part III

Huuhuhuhuhuhuhu..... penat nyer, badan pown x bepa sihat sgt, penat.... x ckup rehat dari hari Sabtu sampai la hari Selasa.......cam mane nk rehat, ramai sangat tetamu datang nk jumpe ngan parents.... hhuhuhuhuh abis kekasih gue, sian muka kekasih gue, ari2 berminyak.... (dapur taw jgn pk bukan2 ye), 2 br je dapur lum lg ruang tamu.....huhuhuhuhu ader Gunung Kinabalu......, pening pale , pening......, pening...

Kul 5.30 pagi dh bangun pagi....., cam x caya jer, awal bebenor bangun, cam praktis nk jadi isteri mithali... cewah... padahal selalu bangun pagi kul 5.45 pagi (tu paling2 awal la, paling2 lewat kul 6.00 pagi)...Pas uat benda yang wajib (x perlu la di nyatakan, korang sume taw la sendiri), terus g dapur uat sarapan pagi untuk sedara mara (dorang nk balik Kelantan dh pg nie), tp terkejut gak kat dapur tgk......(bkn tgk lipas ye), mak long masak nasi banyak sgt, 6 cup beras......(sapa nk mkn nasi nie, banyak sgt), lauk x masak lg, ak plak nk berkejar nk hantar mak n ayah g Kelana Jaya, cane nie......(last2 letak nasi dalam bekas, mak long nk uat bekal, tp lauk plak xder.....)

Ak x biase lg bangun awal pagi kena masak nasi n lauk, org KL makan pagi kul 10.00, makan pown roti canai paling-paling berat nasi lemak , nak bangun sahur pown susah sbb bangun minum air pastu tido, kira ambik pahala la, bkn leh mkn nasi........kuang..kuang kena belajar la telan nasi pagi2 buta...... Pas siapkan sarapan pagi (Goreng karipap, rebus ubi n uat air milo), bagi la saudara mara makan..... dorang pown berkejar nk balik kampung, ak plak berkejar x nk jam.... paham2 la KL, klu lewat sikit, kena makan roti ngan jam......

Alhamdulillah, perjalanan ke Kelana Jaya berjalan lancar, tp x la selancar... kitaorang sangkut sekejap di Kawasan Perindustrian, Petaling Jaya, sampai di Kelana Jaya lebih kurang dalam kul 8.30....(bawa la bekal roti dan karipap).....samapai kat Kelana Jaya, ramai dh bakal-bakal Jemaah Haji....... Lepak la kat sana lebih kuarang 2 jam......., 1 st hantar mak n ayah nk g haji nie, mana la taw cara, kitaorg hanya berbekalkan roti dan karipap jer, org lain...huhuhuhuhu lg hebat, siap bawak nasi lemak, cam2 la, lebih kuarang cam nk jamuan la....., lapar 2 mmg la lapar... tp leh tahan lg kot.....

Lebih kurang kul 11.30 pagi, mak suh balik umah, adik deman, suh rehat, pas salam ngan mak n ayah, kitaorang pown berangkat pulang ke rumah... Perjalanan nk pulang ke rumah nie, jam jer....x kisah la, yang penting perjalanan ke Kelana Jaya 2, Allah dh permudahkan , Alhamdulilah.....syukur....


me n mum......

my parents

Flight mak n ayah kul 2.00 petang, mesti korang nk tanya ak nangis ke x, jawapan tidak sama sekali.... pk2 uat pe nk nangis, igt senang ke nk g sana, org2 terpilih taw, xpe2 suatu hari nanti akan ku jejak ke Rumah Allah....klu rezeki ader n doa di makbulkanNyer.... tp yang paling2 penting, doa permudahkan perjalanan mak n ayah, selamat pergi n balik.... wajib la.....

Adik dh deman, ak plak nk deman, bkn deman tp mmg deman... ala, tetiba plak nk deman....badan Oh Badan, badan kena kuat... nanti x dapat plak g kije... pengsan2....Kat sekolah plak, Gunung Evest ..... siap bersalji lg, huuhuhuhuhuhu... penuh ngan paper exam....kuang, kuang....... x taw nk bila nk jadi meja balik, minggu depan wajib jd meja dh.... nk tinggal lama, x mau ader salji, gula n segala menda la... nk clear jer.....